EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Трето изследване за двоен стандарт при храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трето изследване за двоен стандарт при храните

mail06:35 | 24.04.2018прегледи 1361 коментарикоментари 0


И третото изследване на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), проведено от 22 февруари до 20 април тази година, показва съществени различия както в цената, така и в състава на повечето от изследваните 11 групи храни и 53 хранителни продукта. Този път са взети 106 проби, а в изследването участват храни от 7 държави: Германия, Италия, Австрия, Чехия, Унгария, Румъния и България.

Това стана ясно от думите на министъра на земеделието Румен Порожанов в сутрешния блок на bTV. Той поясни, че при предишното изследване на БАБХ през септември и октомври не е имало големи разлики. „Този път, за съжаление, отново в 20% от случаите има разлики в етикетите, а в 40% от случаите цените са по-високи в България", поясни министърът. Той подчерта, че детските пюрета у нас са с 40% по-скъпи, отколкото на Запад, а голяма част от детските храни в България продължават да са на цени не по-малки от западноевропейските.

„Чехия е една от страните, в които също се оплакват от различни стандарти, но изследването установява, че имаме по-лоши храни и от чешките", каза министър Порожанов.

При 40 продукта има идентична информация на етикетите, но при 13, или 25%, има различия в състава и хранителната стойност. Това са мляко за малки деца, моцарела. При безалкохолни напитки със съдържание на портокал на една и съща фирма например, най-ниско е съдържанието на плод у нас, както и в Унгария - 5%, докато в Италия е 12%. В половината държави напитката се прави със захар, а в другите, вкл. у нас - със заместител. Има и разлика в газираността.

Различия има и при сладкарските, тестените, шоколадовите продукти, зеленчуковия бульон.

Вкусови разлики има при пет продукта - моцарела, безалкохолни, шоколад.

Физикохимични разлики има само при един продукт - адаптирано мляко за малки деца. У нас то е с по-високо съдържание на растителни мазнини, но с по-ниско съдържание на макроелементи и витамини.

При 22 продукта, или 42%, цените у нас са по-високи, показва още проверката, а министър Порожанов уточни, че говори за нетни цени, абстрахирайки се от ДДС.

Най-фрапиращият случай е с паста, която у нас е със 166% по-скъпа отколкото в Италия. При детските храни пюре от зеленчуци в Германия е с над 40% по-евтино, отколкото в България.

„Дебатът за еднаквото качество на продуктите, за еднаквото качество на потребителя, който трябва да бъде един на европейския пазар, е тема, поставена няколко пъти на Съвета на министрите на земеделието и многократно всички страни членки от Централна и Източна Европа настояваме за единна европейска регулация", каза министърът.

Причината за различния състав е популярен - базира се на различни изследвания за вкусовите нагласи на съответния пазар. По думите на Порожанов, темата за цените е по-деликатна. За конкретните изброени продукти цените се образуват от съответните вериги магазини. „Защо са го ценообразувли по този начин трябва да е тема на отделен разговор с тях", подчерта аграрният министър.

Той отбеляза, че еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова първоначално не е приела проблема като доста сериозен, но вече е променила позицията си. Има предложени промени в три директиви, свързани с потребителите, и от днес започват работните срещи в Брюксел.

Още днес министър Порожанов ще се срещне с представители на големите търговски вериги у нас, за да обсъди резултатите от изследванията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg