EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трезорът на САЩ с $10 млрд. приходи от спасени банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трезорът на САЩ с $10 млрд. приходи от спасени банки

mail14:47 | 06.04.2010прегледи 898 коментарикоментари 0


Американското правителство досега е получило над $10 млрд. от спасените по време на кризата банки. Това сочат данните от последни анализи, според които дори данъкоплатците може да излязат на печалба в резултат на отпускането на средства за спасяване на финансовия сектор, съобщава Financial Times.
Ключова роля при попълването на американския трезор имат Goldman Sachs and American Express, получили привилегировани суми при определени гаранции, сочи проучване на консултантската компания SNL Financial.
Годишната възвращаемост в размер от 8.5 % от отпуснатите от правителството на банките преференциални средства и гаранции е по- малка в сравнение с печалбата, която държавната хазна на САЩ би  получила от други инвеститори в сектора, каквито са например инвестициите на Уорън Бъфет в Goldman.
Американският трезор може все пак да се откаже от печалбата си върху отпуснатите на банките $250 млрд. по време на кризата, с цел потушаване на негативната реакция при използването на средствата на данъкоплатците за подкрепа на банкови институции като Citigroup, Bank of America, Goldman и Morgan Stanley.
„Правителството на е отпуснало спасителни средства, за да изкарва пари, а за да осигури стабилност на финансовата система,” коментира Рус Ятес, един от авторите на проучването на SNL. „ Работата на правителството не е да прави пари от публичния сектор,” допълва още експертът.
Американският трезор все пак очаква да загуби $117 млрд. от програмата спасителната TARP, по която са отпуснати пари и на компании от автомобилната индустрия, както и на застрахователя AIG. Прогнозите на експертите от SNL, обаче са, че планът по спасяване на финансовия сектор, разходите, по който първоначално бяха планирани да бъдат $76 млрд., може изведе на печалба държавната хазна на САЩ.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg