EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тревога в Гърция заради визита на Меркел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тревога в Гърция заради визита на Меркел

mail10:15 | 08.10.2012прегледи 467 коментарикоментари 0


Коалиционното правителство в Гърция е под тревога заради утрешната визита на германския канцлер Ангела Меркел в Атина. В кабинета текат трескави съвещания около подготовката на посещението. Очаква се Меркел да пристигне в 12.00 на обяд и да се срещне с президента Каролос Папуляс, след което да има разговори с премиера Самарас, пишат вестниците. Атина прилича на крепост заради предприетите драконовски мерки за сигурност във връзка с визитата. Изданията припомнят, че такива мерки са били взети по време на посещението на Клинтън в гръцката столица през 1999 г. Изтъква се, че внезапното посещение е било уговорено миналия четвъртък по време на телефонен разговор на премиера Самарас с германския канцлер.
Започва седмица на решителни събития за Гърция, белязани от днешното заседание на Еврогрупата и утрешното посещение на Меркел в Атина. Стремежът на правителството е да създаде условия, които да позволят на страната да излезе от сегашната несигурност и да очертае път към развитие, посочват наблюдателите. Синдикатите готвят протести за Меркел, изтъква в. "Вима". Подгряването на страстите започва още тази вечер с митинг в гръцката столица, организиран от двете водещи синдикални централи в страната. В. "Нафтемборики" коментира, че днешното заседание на Еврогрупата в Люксембург няма да доведе до решения за Гърция, но подчертава, че обстановката, в която се свиква то, е добра за Гърция, тъй като страната е пред договореност с Тройката кредитори. В. "Кердос" пише, че Атина е успяла да се споразумее с Тройката и че двете страни трябва да постигнат болезнен компромис, тъй като остава да договорят още мерки за икономии за един милиард евро. Общата стойност на пакета с рестрикции възлиза на 13,5 млрд. евро. Мерките ще бъдат представени днес пред Еврогрупата от финансовия министър Янис Стурнарас.
В. "Етнос" оценява като "позитивни" посланията за Гърция във връзка с отпускането на следващия транш от спасителните заеми. Насърчителни са изявленията на Кристин Лагард и Оли Рен, които говорят за напредък в преговорите с Тройката. Атина очаква "зелена светлина" от ръководителите на кредиторите, за да получи поредния транш от 31, 5 млрд. евро, пише още вестникът. В. "Катимерини" цитира германския външен министър Гидо Вестервеле, който изтъква, че визитата на Меркел в Атина е в знак на "уважение" и "признателност". Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова германския канцлер да покаже, че е солидарна с Гърция. Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче не смята, че визитата на Меркел е знак за отпускането на следващия транш, като подчертава отново, че траншът зависи от доклада на Тройката. Той припомня, че сегашната спасителна програма за Гърция е планирана с цел страната да се завърне на международните пазари до 2020 г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg