EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Трафикът по река Дунав до 2020

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трафикът по река Дунав до 2020

mail15:00 | 23.06.2014прегледи 792 коментарикоментари 0


До 2020 година ще бъде увеличен товарният транспорт по река Дунав с 20% и ще бъдат премахнати препятствията за корабоплаването, като се отчитат специфичните характеристики на всеки участък на река Дунав и неговите плавателни притоци и се установи ефективно управление на водната инфраструктура, обеща транспортният министър Данаил Папазов в Русе на съвместна среща за обсъждане на възможностите за подобряване на условията за корабоплаване по река Дунав. В нея взеха участие държавният секретар на Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке, европейският координатор по вътрешни водни пътища и Коридор Рейн – Дунав към Европейската комисия Карла Пейс и генералният директор на Секретариата на Дунавската комисия Петър Маргич.
Целта на срещата бе да се набележат краткосрочни и дългосрочни съвместни мерки за подобряване на корабоплаването по р. Дунав, между българската и румънската страна, които да бъдат реализирани във времевия хоризонт 2014 – 2020 г. Сред най-важните дейности е изпълнението на проекта „Подобряване на навигацията в българско-румънските участъци на река Дунав“.
Българската и румънската страна представиха текущото състояние в съвместния участък на река Дунав и мерки за подобряване на корабоплаването. Обсъдени бяха възможностите за финансиране на предложените дейности чрез Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility) и/или Европейски структурен и инвестиционен фонд (ESIF).
Инициативата за подобряване на координацията и набелязването на конкретни мерки бе подкрепено от Дунавската комисия. Европейският координатор Карла Пейс заяви, че навигацията по р. Дунав е важна за всички страни в Европа и допълни, че днешната среща е важна стъпка, която предприемат България и Румъния, като със своето присъствие тя засвидетелства личната си ангажираност.
Участниците в срещата подписаха Съвместна декларация за по-добро координиране на усилията за подобряване на навигацията в българо-румънския участък на река Дунав и поеха ангажимент да се информират своевременно за степента на готовност и изпълнението на набелязаните мерки.
 


Тагове: трафик, Дунав
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg