EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трафикът на животни + растения е 20 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трафикът на животни + растения е 20 млрд.евро

mail11:20 | 01.03.2016прегледи 1795 коментарикоментари 0


През последните години се наблюдава драстично увеличение на трафика на екземпляри от дивата флора и фауна. Изчислено е, че между 8 и 20 млрд. евро годишно преминават през ръцете на занимаващи се с такъв вид трафик организирани престъпни групи, което нарежда тази дейност редом с трафика на наркотици, хора и оръжия. Това се посочва в анализ на ЕК. Трафикът на екземпляри от дивата флора и фауна не само застрашава оцеляването на някои емблематични видове, но и подхранва корупция, води до жертви сред хората и лишава по-бедните общности от толкова необходимите за тях доходи. Той също така застрашава сигурността в Централна Африка, където военните и терористичните групировки финансират отчасти дейностите си чрез трафик на екземпляри от дивата флора и фауна.

ЕК прие план за действие във връзка с трафика на екземпляри от дивата флора и фауна в ЕС и за засилване на ролята на Съюза в борбата с тези незаконни дейности в световен мащаб. Амбициозният план за действие мобилизира всички инструменти на ЕС в областта на дипломацията, търговията и сътрудничеството за развитие за борба с една от най-доходоносните в последно време престъпни дейности в света.

Планът за действие бе изготвен съвместно от основен екип, съпредседателстван от върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Комисията Федерика Могерини и комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, и с активното участие на комисаря по международно сътрудничество и развитие Невен Мимица и комисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос.

ЕС е регион на произход, местоназначение и транзит за трафика на застрашени видове, което включва живи и мъртви екземпляри от дивата флора и фауна, части от тях или продукти, произведени от такива видове. През 2014 г. бяха убити повече от 20 000 слона и 1200 носорога, така че след години на възстановяване техните популации отново намаляват. Като най-голям международен донор ЕС подкрепя усилията за опазване на природата в Африка със 700 млн. евро за периода 2014—2020 г. 

Планът за действие включва 32 мерки, чието изпълнение от ЕС и 28-те страни членки трябва да започне сега и да продължи до 2020 г. В него се акцентира върху три приоритета:

Предотвратяване на трафика и намаляване на търсенето и предлагането на незаконни продукти от екземпляри от дивата флора и фауна: така например, до края на 2016 г. Комисията ще подготви насоки, целящи прекратяване на износа от ЕС на старинни предмети от слонова кост

Подобряване на прилагането на съществуващите правила и по-ефективна борба с организираната престъпност чрез засилване на сътрудничеството между компетентните правоприлагащи агенции, като например Европол

Засилване на сътрудничеството между държавите на произход, местоназначение и транзитните държави, включително стратегическа финансова помощ от ЕС за борба с трафика в държавите на произход, помощ за изграждане на капацитет за правоприлагане и осигуряване на дългосрочни източници на доходи за селските общности в богатите на екземпляри от дивата флора и фауна области

В Европейската програма за сигурност, представена през май 2015 г., Комисията предложи да се засили борбата с престъпленията, засягащи околната среда, и с незаконната търговия с екземпляри от дивата флора и фауна. Планът за действие е част от плана за действие на ЕС за засилване на борбата с финансирането на тероризма, представен от Комисията през февруари 2016 г. Той също така е важен принос за постигането на конкретната цел (цел 15) от целите за устойчиво развитие, свързана с „предприемане на спешни действия за прекратяване на бракониерството и трафика на защитени видове от флората и фауната и във връзка с търсенето и предлагането на незаконни продукти от екземпляри от дивата флора и фауна“.

През следващите седмици планът ще бъде представен на страните членки, за да получи тяхната подкрепа.

Контекст

ЕС играе водеща роля в борбата със свързаните с дивата природа престъпления, като настоява за строги правила в рамките на Конвенцията за търговия със застрашени видове (CITES), насърчава нейното изпълнение във всички страни и подкрепя мащабни усилия за опазване на природата.

Търговията с екземпляри от дивата флора и фауна от, към и във ЕС е регламентирана чрез набор от регламенти за търговията с диви животински и растителни видове, които изпълняват разпоредбите на конвенцията CITES. Директивите за опазване на природата на ЕС забраняват продажбата и транспортирането на редица строго защитени диви видове в ЕС. Трафикът на екземпляри от дивата флора и фауна също така е включен в Директивата за опазване на околната среда чрез наказателното право, която изисква страните членки да го разглеждат като престъпление.

Проведена през 2014 г. консултация за подхода на ЕС по отношение на трафика на екземпляри от дивата флора и фауна показа силна подкрепа за изготвянето на план за действие на ЕС. Европейският парламент прие изчерпателна резолюция през януари 2014 г., в която призова за план за действие на ЕС срещу престъпленията и трафика, засягащи дивата природа.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165