EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трафик на летищата & препоръки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трафик на летищата & препоръки

mail18:05 | 13.11.2015прегледи 3026 коментарикоментари 0


zoom_sss

Въздушният транспорт играе все по-важна роля както за мобилността на хората в Европа, така и за успеха на икономиката. Европейската комисия подготвя промени в законодателството за засилване на конкурентоспособността на сектора. Темата бе обсъдена на пленарното заседание на ЕП на 11 ноември, а след това депутатите гласуваха препоръки към Комисията.

До либерализацията в началото на 90-те години на ХХ век въздушният транспорт в ЕС бе силно регулиран сектор, който предоставяше малко възможности за конкуренция. Промяната дойде с появата на вътрешния авиационен пазар, който премахна ограниченията, увеличи броя на маршрутите и честотата на полетите и доведе до поевтиняването на полетите.

Днес в сектора са заети 5,1 милиона души, а икономическият му принос се оценява на 365 млрд. евро или 2,4% от БВП на ЕС. В световен мащаб броят на пътниците се очаква да расте с около 5% годишно до 2030 г.

Защо са нужни промени в съществуващите правила

Авиационният сектор е изправен пред много потенциални рискове – колебания на цените на горивата, политически кризи, лоши метеорологични условия, епидемии. Търсенето на услугата расте и нови конкурентни авиокомпании навлизат на пазара. Други промени от последните години са растящото натоварване на летищата, засиленият фокус върху сигурността и появата на нетрадиционни форми на заетост.

Във връзка с тези предизвикателства Комисията работи по изготвянето на пакет от мерки за авиационния сектор. Той трябва да бъде представен до края на 2015 г.

Позицията на ЕП

Парламентът нееднократно е призовавал за актуализиране на законодателството за запазване на високото ниво на сигурност на полетите в Европа. На пленарната сесия в Брюксел депутатите проведоха дебат и гласуват резолюцияза предизвикателствата пред сектора и нуждата от нови регулаторни мерки. Текстът бе приет с 428 гласа "за", 149 гласа против и 53 въздържали се.

Текст, графика и снимка: ЕП


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg