EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Траур за жертвите от наводненията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Траур за жертвите от наводненията

mail09:25 | 08.02.2012прегледи 575 коментарикоментари 0


Българският кабинет обяви 8 февруари за ден на национален траур заради жертвите при наводненията, предизвикани от преливането на язовир “Иваново”. Днес националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина, а планираните тържества се отменят. Спасителните и възстановителните работи в област Хасково продължават. Премиерът Бойко Борисов ще разговаря с комисаря по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева. Ще бъдат обсъдени възможностите за финансово подпомагане от страна на Европейската комисия за възстановяване на щетите от бедствието.
Пораженията в област Хасково са големи. Стотици хора останаха без подслон. 17 села са без електричество. Продължава спасителната акция в района. Много от мъртвите животни вече са извозени. Предстои да се направи и дезинфекция на село Бисер, което бе най-тежко засегнато. Рано сутринта в селото започна раздаване на топла закуска. Пристигна поръчаният фургон за семейство, останало без къща. От утре започва изплащането на еднократна помощ от 325 лв. за пострадалите от с. Бисер, а в петък и на хората от останалите засегнати райони. По 10 хиляди лева обезщетение ще получат близките на загиналите при наводненията.
Затворен е ГКПП „Капинан Андреево” и Тополовград-Харманли. В Свиленград и Любимец, които са без вода от вторник заради авария, са докарани 17 водоноски. Яз Ивайловград прелива с 500 куб.м. в сек. Критичният праг е 640 метра в секунда. Нивото на реките е спаднало, информира областният управител Ирена Узунова. В Областна администрация Хасково се получават множество запитвания от граждани от цялата страна за съдействие в тази кризисна обстановка в областта. Областната администрация уведомява всички граждани, че в сградата на Областна администрация Хасково всеки ден от 9.00 до 17.30 ч. ще се събират вещи /средства/, които ще бъдат раздадени на пострадалите при наводненията. На този етап са необходими - запазени топли дрехи, одеяла, чаршафи, чорапи и други от първа необходимост, както и дърва за огрев.
Снимка: Министерство на отбраната


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg