EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трансформацията на властта в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трансформацията на властта в Турция

mail17:30 | 04.07.2018прегледи 690 коментарикоментари 0


Вестник "Сабах" помества подробности за това как на практика ще се осъществи преходът към новата президентска система на управление, която официално трябва да влезе в сила след полагането на клета пред парламента от президента Реджеп Тайип Ердоган. Вестникът посочва, че преходът ще се осъществи поетапно с три указа - два от тях ще бъдат укази със силата на закон, а единият ще бъде президентски указ, който ще бъде издаден след полагане на клетва от президента. С първия указ със силата на закон ще бъдат премахнати всички положения, отнасящи се до премиерската институция и до министерския съвет, в съществуващите закони. При новата президентска система на управление ще отпадне премиерският пост. Този указ със силата на закон ще засегне близо 5000 положения в около 800 закона. Вторият указ със силата на закон ще премахне съществуващите сега министерства, информира БТА.

Тези два указа със силата на закон ще бъдат издадени преди полагането на клетва от президента, но за да няма вакуум във функционирането на държавата, ще бъде посочено, че до встъпването в длъжност на президента и съставянето на нов кабинет, съществуващите министерство ще продължат да изпълняват задълженията си. След полагането на клетва от президента първата работа ще бъде публикуването на президентски указ за учредяването на 16 нови министерства. С този указ ще бъда определена новата организационна структура на кабинета, както и институциите и ведомствата, подчинени на министерствата. След това Ердоган ще обяви състава на първия кабинет от новата президентска система на управление. Възможно е министрите да бъдат назначавани един по един, но според информациите са планира 16-те министри да бъдат назначени едновременно, отбелязва вестникът. При новата система ще отпаднат съветниците на министерствата, а ще има заместник-министри. Ще може да бъдат назначавани до петима заместник-министри.

Предвижда се също Националната разузнавателна организация /МИТ/ да бъде преименувана в Национално разузнавателно управление, а Съветът на отбранителната промишленост ще бъде преименуван на Управление на отбранителната промишленост. Тези две институции, както и Съветът за национална сигурност, генералният щаб, Дирекцията по религиозните въпроси ще преминат на подчинение на президента.

Вестник "Джумхуриет" пише, че се работи по въпроса за сливане на министерството на външните работи и министерството за ЕС. Съветниците на двете министерства подготвят доклад по въпроса, който да представят на Ердоган. Вестникът отбелязва, че съветниците застъпват идеята министерството на ЕС да бъде запазено като структура под формата на главен секретариат. Вестник "Джумхуриет" посочва, че за поста на министър на външните работи се спрягат имената на сегашния министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, на президентския говорител Ибрахим Калън и на началника на разузнаването Хакан Фидан. Името на Ибрахим Калън обаче се споменава и във връзка с един от най-важните постове при новата президентска система, а именно Държавен секретариат, начело на който той може да има координационна роля.

Вестник "Джумхуриет" и в."Ватан" обръщат внимание на изказване на министъра на храните, земеделието и животновъдството Ахмет Ешреф Факъбаба в предаване на телевизия СиЕнЕн-Тюрк, в което той е посочил, че би било по-правилно местните избори, планирани за март 2019 г., да бъдат изтеглени през ноември 2018 г. Вестник "Джумхуриет" коментира това като евентуален сигнал за предсрочни местни избори.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg