EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Транспортните връзки на България със съседите - важни за ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Транспортните връзки на България със съседите - важни за ЕК

mail17:33 | 23.10.2009прегледи 490 коментарикоментари 0


Подобряване на транспортните връзки със съседните страни, което включва изграждане на магистрала Тракия, реконструкцията на жп линията с Турция, Дунав мост 2 са важни регионални обекти на ЕК за България, коментира  Павел Самецки, еврокомисар по регионална политика.
„Ние не искаме да харчим пари за проекти, които не са необходими. Кризата внесе напрежение в инвестиционните бюджети на общността, а от предназначените за България 700 млн. евро твърде малка част бяха усвоени.”, добави еврокомисарят.
БВП на България е 3 пъти по-малък от БВП на развитите страни членки на ЕС, но освен национална икономическа конвергенция общността цели и намаляване на  различията на регионално равнище, каза още Самецки. По думите му за целта трябва да се балансират две противоречиви насоки на развитието – оживяване на провинцията и разрастване и модернизация на големите градове.
Необходими са също така инвестиции в сферата на образованието и науката: оборудване на съвременни лаборатории, ремонт и модернизация на библиотеки и поне 170 училища, обменни образователни програми.
Еврокомисарят подчерта необходимостта от изграждане на водно пречиствателна станция за отпадните води на столицата, което значително ще подобри екологичния профил на града.
Предвидени са и средства по проекти за добив на енергия чрез използването на възобновяеми ресурси с цел диверсификация на енергийните източници.
За реализацията на тези проекти страната ни може да получи до 7 милиарда евро, които ще бъдат преведени, само ако бъдат предприети реални действия по усвояването им.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097