EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Транспорт по вода! Последните 7 години + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Транспорт по вода! Последните 7 години + видео

mail07:10 | 30.08.2023прегледи 1229 коментарикоментари 0


През последните години Министерство на транспорта и съобщенията, с помощта на европейското съ-финансиране, целенасочено инвестира в развитието на морския транспорт у нас. За да се избегне замърсяване на водата, по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 е закупена специализирана техника за почистване на морските и речни пристанища.

България вече разполага с модерно оборудване и съоръжения на високо-технологично ниво, с което да участва в операции по отстраняване на замърсявания в пристанищната акватория. То се състои от специализирани лодки, скиймъри, бонови заграждения за нефтени и твърди отпадъци. Модерното оборудване е окомплектовано в контейнери, което допринася за неговата мобилност. По този начин то много бързо може да бъде дислоцирано до мястото на замърсяването. С подобно оборудване разполага и европейската морска агенция за безопасност. Със средства от същата Оперативна програма се осигурява и техника за поддържане на корабоплавателния път в българо-румънския участък на река Дунав.

През 2022 г. са закупени маневрен кораб, понтон и тръби за пренос на наноси, снабдени с лазерна радарна система. Чрез тях се извършват специализирани измервания на речното дъно, брега, островите и заливите, създавайки триизмерни изображения. По този начин се изследва и предотвратява ерозията на брега, както и образуването на прагове, които създават проблем при придвижването на корабите. Изградени по друг проект по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 и оборудвани по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 двете морски кули в Бургас и Варна осъществяват денонощен мониторинг и управление на морския трафик. Те следят всеки един пристигащ или отплаващ кораб в българската акватория на Черно море. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg