EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трансмазнините: 5 неща, които трябва да знаете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трансмазнините: 5 неща, които трябва да знаете

mail13:01 | 28.10.2016прегледи 1190 коментарикоментари 0


Трансмазнините са сред съставките в много популярни храни като полуфабрикатите, чипса, маргарина и бързата храна, но те могат да бъдат опасни за Вашето здраве. Научни изследвания свързват прекомерната им употреба с редица заболявания като затлъстяване, диабет, безплодие, Алцхаймер и сърдечно-съдови болести. Тази седмица Европейският парламент гласува резолюция, призоваваща за поставяне на задължителни ограничения за промишлено произведените транс-мастни киселини.

Какво са трансмазнините и къде можем да ги открием?

Трансмазнините (или транс-мастните киселини) са вид ненаситени мастни киселини, широко използвани в хранително-вкусовата промишленост още от 50-те години на миналия век. Сред храните, които могат да имат високо съдържание на трансмазнини, се включват: полуфабрикати, мазнина за пържене, маргарин, предварително опаковани хлебни изделия, кексове, вафли, бисквити, пуканки за микровълнова фурна, други пържени храни, супи и сосове.

Рискове за здравето

Световната здравна организация посочва, че са налице доказателства, че трансмазнините причиняват неблагоприятни ефекти върху здравето, и препоръчва да се намали консумацията им до по-малко от 1% от общия дневен прием на енергия.

"Прекомерната консумация на транс-мастни киселини увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Исхемична болест на сърцето причинява около 660 000 смъртни случая годишно в ЕС, или около 14% от общата смъртност ", заявява Ренате Зомер (ЕНП, Германия), една от авторките на резолюцията, която Парламентът ще гласува в сряда.

Депутатката Дачиана Октавия Сърбу (С&Д, Румъния), която също е участвала в подготовката на резолюцията, заявява: „Трансмазнините са значим фактор за причиняването на сърдечни заболявания, което е една от основните причини за смъртността в Европа. Трансмазнините носят по-голям риск за сърцето от всяка друга хранителна съставка с еквивалентна калоричност“.

Примерът от САЩ

От 2006 година храните в САЩ трябва да съдържат информация върху етикетите си за наличие на транс-мастни киселини. Като резултат от взетите мерки хранително-вкусовата промишленост в страната започна масово да намалява предлагането на продукти, съдържащи трансмазнини.

В Европейския съюз

ЕС не разполага със законодателство, което да регулира съдържанието на трансмазнини в хранителните продукти, нито изисква задължително етикетиране. Въпреки това:

В Дания, Австрия, Унгария и Латвия съществуват правни ограничения за индустриално произведените храни със съдържание на транс-мазнини.

В Белгия, Германия, Нидерландия, Полша, Великобритания и Гърция са налични доброволни мерки за намаляване на съдържанието на трансмазнини.

Препоръки за здравословно хранене съществуват в България, Малта, Словакия, Великобритания, Финландия и Швеция.

В издаден през декември 2015 година доклад за трансмазнините, Европейската комисия стига до заключението, че юридическо ограничение за употребата на трансмазнини в промишлеността би било най-ефективната мярка за справяне с проблема.

Източник: ЕП


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049