EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трамвай-стрела тръгва от днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трамвай-стрела тръгва от днес

mail09:13 | 13.01.2014прегледи 2538 коментарикоментари 0


Нов високоскоростен трамвай извърши първия си маршрут в столицата. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, посланикът на Полша в България Лешек Хенсел се повозиха в трамвая, за да изпробват машината от площад „Възраждане” до НДК, предаде Агенция „Фокус”.
Това е един от 20-те нископодови модерни трамвайни мотриси за междурелсие 1009 мм. В експлоатация ще бъдат пуснати два такива, като останалата част от трамваите трябва да пристигне до 31 май тази година. Трамваите са произведени в Полша, по договор със „Столичен електротранспорт” ЕАД от 21 юни 2013 г. по проект „Изпълнение на дейности за подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на трамвайни мотриси”. Проектът се финансира от Кохезиония фонд на Европейския съюз, заедно с държавния бюджет на България чрез ОП „Околна среда 2007 – 2013”. Цената на един такъв трамвай е 1 660 000 евро, или общо за двадесетте - 33 200 000 евро.

Новите два трамвая, от общо 20, вече обслужват софиянци и гостите на града по трамвайната линия №1. От Полша към момента са пристигнали 6 трамвая, тече обучение на ватманите, защото системите са нови, и имат нужда от това, да свикнат с технологиите. Поетапно ще пристанат и останалите трамваи и поетапно ще се включват в движението, подчерта кметът. Новите трамваи ще се движат по линия №7, когато приключи рехабилитацията на трамвайната линия, а следващата седмица предстои цялостната рехабилитация на трамвайната линия по булевард „България” заедно с подлезите и озеленяването около тях.

Новите трамваи са с всички модерни системи, които могат да съществуват в такъв транспорт – климатизация, нископодови са с цел да са по-удобни за хора с увреждания, за майки с колички, има система на съобщаване на спирките, видеонаблюдение, което се наблюдава от ватмана.
zoom_sss

Технически характеристики:
- Максимална скорост 70 км/ч
- Климатик с автоматично включване при 25-27 градуса
- Вентилационна система – при ватмана и при пътниците
- Каросерия защитена от корозия минимум 12 г.
- Минимум 40 седалки с устойчива тапицерия
- Прозрачни стъкла на прозорците с до 15% затъмнение
- Най-малко 4 двукрили врати
- GPS устройство
- Вградени камери
- Електронна система за таксуване

Новите 50 тролеи започнаха да пристигат, до есента трябва да са в София и всичките те пуснати в движение. Те са част от проекта за интегриран градски транспорт, финансира по ОП „Регионално развитие”. Очаквам в следващите дни да бъде подписан договорът за доставка на нови 126 автобуса, финансирани по ОП „Регионално развитие”, допълни кметът Фандъкова.

Снимки: Столична община

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg