EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайно застаряване на Стария континент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайно застаряване на Стария континент

mail13:40 | 02.03.2012прегледи 408 коментарикоментари 0


Трайно ще се увеличават хората на възраст над 65 години през следващите години в България, както и в останалата част от Европейския съюз по данни на "Евростат". Това съобщи днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който откри Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията 2012 г. в България, информира БТА. Целта на инициативата е да подпомогне създаването на по-добри възможности за работа и условия на труд за растящия брой на възрастните хора в Европа. Фокус на Европейската година 2012 г. е насърчаването на нови инициативи и партньорства на всички нива /държави-членки, регионални, местни, социални партньори, гражданско общество/ в подкрепа на активния живот на възрастните хора.

В приветствието си министър Младенов посочи, че застаряването на населението е от съществено значение за социално-икономическото бъдеще на Европа. Въпросът е свързан с формирането на нова социална реалност, в която демографските тенденции и застаряването на населението изискват навременни действия в основни икономически сектори, както и по-добра организация на публичните финанси, отбеляза министърът. Според него демографските предизвикателства трябва да се разглеждат не само от гледна точка на негативните тенденции и последствия за икономиката, но и от позитивна гледна точка.

За да се справи със застаряването на населението, МТСП е разработило Актуализираната националната стратегия за демографско развитие на населението в България 2012-2030 г., приета с решение на Министерския съвет от 1 февруари, посочи министър Младенов. Той добави, че основна стратегическа цел на демографската политика на страната е забавянето на темповете на намаляването на броя на населението с тенденция за стабилизирането му в дългосрочен план. Данните на "Евростат", представени на форума, показват, че 36 на сто от българите биха продължили да работят, след като достигнат пенсионна възраст, докато процентът за европейците е 33. Европейците биха работили на мястото, на което са в момента, до навършване на 61,7 години, а българите - до 59,3 години.

По данни на Националния статистически институт, представени от МТСП, за 2011 година делът на хората над 65-годишна възраст у нас от 16,8 % през 2001 г. се е увеличил на 18,5 на сто. Най-голям е относителният дял на населението на 65 и повече години в областите Видин - 25,5 на сто, Монтана и Габрово - по 24 %, Ловеч - 23,3 %, и Кюстендил - 22,8 на сто. Най-нисък е делът на възрастното население в областите Благоевград, Варна и София - 16 %. Според НСИ 62,2 % от населението в страната е в трудоспособна възраст, т. е. 4 576 904 души. 52,5 % от тях са мъже, а останалите 47,5 на сто - жени. По-голямата част от населението в трудоспособна възраст живее в градовете - 75,8 %, а 24,2 на сто - в селата. 65 % от населението в
градовете е в трудоспособна възраст, а в селата - 54,7 на сто.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg