EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков:Само Русия се интересува от АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков:Само Русия се интересува от АЕЦ „Белене”

mail12:01 | 26.02.2010прегледи 1151 коментарикоментари 0


Във връзка с проекта АЕЦ "Белене", министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков посочи, че до края на март България трябва да представи своето виждане при какви условия бихме приели руското участие в проекта. При изслушването в пленарната зала Трайков, цитиран от БТА, уточни, че има вариант
руската страна да предостави финансиране за втората АЕЦ, като срещу това да получат съответстващ дял в компанията с ангажимента при намиране на стратегически инвеститор този дял да бъде продаден.
Попитан как се очаква руската страна да продаде своя дял, който е придобила срещу финансиране, министърът заяви, че това може да стане чрез увеличаване на капитала. Компанията би могла да има по-малък капитал и дългове, докато дойде инвеститорът и когато той дойде, се прави увеличение на капитала и се плаща част от дълговете, поясни Трайков.
В отговор на въпрос той посочи, че инвеститорски интерес има, само че той е руски. Министърът добави, че за да сме подсигурени, винаги в процеса на строителство страната ни трябва да има повече от другия партньор в проектната компания.
Помолен за коментар на вчерашната проверка на ОЛАФ в ТЕЦ "Марица Изток-2", Трайчо Трайков посочи, че това е "изключително възмутителна история". Това е един пример, в който по чудо ние сме били абсолютно изправни на всеки един етап, отбеляза той.
Министърът добави, че процедурата се води от Европейската банка за възстановяване и развитие, която два пъти заявява, че всичко отговаря на стандартите.
Той посочи, че класиран на второ място кандидат обжалва резултат от търг, в резултат на което ОЛАФ са се сезирали и проверяват фактите, които спечелилият кандидат е декларирал при подаването на офертата си.
По отношение на АЕЦ "Козлодуй", енергийният министър коментира, че е стартирала работа по тактическо задание за обследване на блокове 5 и 6 за удължаване на живота на двата реактора.
Техническото задание трябва да бъде готово до края на годината, проверката трябва да се случи през 2011 г., а през 2012 г. вече да започне да се изпълнява програмата, поясни той. Трайков посочи, че са осъществени дейности по модернизацията на двата реактора, което прави процедурата малко по-лесна. Той отбеляза, че прелицензирането на двата блока е приключило.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg