EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков:Не съм жертва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков:Не съм жертва

mail16:35 | 08.04.2011прегледи 826 коментарикоментари 0


Нямам самочувствието на жертва, защото не поставям себе си над проблемите, каза енергийният министър Трайчо Трайков в своето изявление пред народните представители по повод подписаното споразумение за АЕЦ "Белене", предаде БГНЕС. Трайков се извини, че не е успял да дойде в Народното събрание още вчера. Той заяви, че на Първанов му е било забранено да подписва съответния документ за споразумение, но във вторник се оказало, че документът е подписан въпреки неговата заповед. Нямам самочувствието на жертва, защото не поставям себе си над проблемите. Опитвам се да установя до каква степен са защитени националните и икономически интереси, заяви Трайчо Трайков. Стоя зад всички свои думи и действия по отношение на подписаното споразумение от изпълнителния директор на НЕК, без санкциите на Българския енергиен холдинг, каза Трайков. Трайков се надява в диалог с вицепремиера Дянков и премиера Борисов случаят да се изясни. Като министър на икономиката ви гарантирам откритост, както и да струва това, завърши изказването си енергийният министър.

Преговорите с руската "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене" се превърнаха в повод за поредния скандал в България, който показа отсъствието на координираност при взимането на важни външнополитически и икономически решения с огромно значение за развитието на страната, Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви във вторник, че уволнява директора на Националната електрическа компания Красимир Първанов, защото е подписал документ без негово разрешение по време на поредния кръг от преговори за изграждането на АЕЦ "Белене" с руската "Атомстройекспорт". Трайков подчерта, че изрично е забранил подписването на Допълнение №12, защото е в противоречие с дадения политически мандат от премиера. От своя страна директорът на НЕК Красимир Първанов заяви, че е уведомил за съдържанието на подписания от него документ вицепремиера Симеон Дянков, в чийто ресор влиза енергетиката. Своеобразна точка в спора сложи премиерът Бойко Борисов, който направи забележка на Трайков. "За втори път и това ще е последният път, в който правя подобна забележка на министър Трайчо Трайков. Трети път няма да има", категоричен бе премиерът.
В днешния си брой вестник "Пари" пише, че спасеният от уволнение изпълнителен директор на НЕК Красимир Първанов може да се окаже в конфликт на интереси. "22-годишният му син Петър Първанов е съдружник в три енергийни компании и има участие в соларен парк край Видин. Така той e в търговски отношения или с държавната компания, която баща му ръководи, или с предишния му работодател. Не е ясно и дали изобщо е подал задължителната декларация, която според Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси трябва да подава всяко лице, заемащо публична длъжност", пише още изданието. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049