EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков:Ключът към истински цени на горивата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков:Ключът към истински цени на горивата

mail17:50 | 07.03.2012прегледи 659 коментарикоментари 0


В момента цените на горивата са толкова високи, че освен ако, недай боже, стане някаква война в Близкия изток, няма причина да очакваме, че ще стават още по - високи, заяви в НС министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
"Ако обаче има война, може да видим и по-високи цени на суровия петрол. Но мораториумът няма как дори технически да се случи", каза той. Ако цената на нещо е много под пазарната му стойност, то тогава просто ще изчезне от пазара, продължи министърът. Според него ключът към истински цени на горивата в България е свободната конкуренция.
"Всеки ден експерти в министерството ми докладват цените в България в сравнение с останалите цени в Европейския съюз", добави Трайков. При положение, че имаме втория най - нисък акциз в целия ЕС, би трябвало и горивата да са вторите най - евтини с акциз, без ДДС, уточни той. Очакваме с нетърпение резултата от работата на Комисията за защита на конкуренцията, сезирах ги, както и транспортният министър направи това, по отношение на автомобилните горива, сезирах ги и за авиогоривата, каза Трайков.
В НС днес отхвърлиха проект за решение за налагане на шестмесечен мораториум върху цените на едро на горивата за автомобили у нас, внесен от Волен Сидеров и група народни представители. Имаме проблеми с функционирането на пазара на горива, трябва да има истинска конкуренция, този пазар има проблеми с конкуренцията, заяви съпредседателят на СК Мартин Димитров. Според него е нарушена конкуренцията на пазара на горива, има господстващо положение и този проблем се решава с отваряне на вноса. Преди няколко дни цената на дизела в България е била по-висока от тази в Испания, Словения, Словакия, каза той.
"Ако можехме да решим проблема с мораториум, аз бих го подкрепил, но не смятам, че ще стане така, явно трябва да постигнем по - голяма конкурентна среда, заяви зам. председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов. /БГНЕС

 


Тагове: горива, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg