EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков: Няма да има режим на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков: Няма да има режим на тока

mail12:00 | 06.01.2012прегледи 423 коментарикоментари 0


Стачка в „Мини Марица изток” все още няма и се надявам, че няма да няма, заяви пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Би било парадоксално в едно добре работещо предприятие, в което работната заплата е висока и се получават бонуси, да възниква напрежение заради пари. Трайков подчерта, че не приема заплахи за енергийната мрежа на страната заради частни проблеми.
„Режим на тока няма да има в никакъв случай. Арбитражната комсиия каза, че стачка може да има, само ако е гарантирано електроподаването до домакинствата. Ако все пак токът спре, миньорите са длъжни да подновят работата си”, заяви Трайков.
Според него се работи по подобряване на резултатите на дружеството и ползите трябва да бъдат за всички – работници, работодатели и държавата.
„Ето, миньорите получават с 15% повече, държавата има по-големи доходи с около 10 милиона, а консуматорите печелят това, че плащат най-ниската цена на електричество в ЕС, т.е. всички сме печеливши и няма от какво да се оплакваме”, смята министърът.
През 2011 година разходите за пресонал са били 36-37% от приходите. 1550 е средната заплата на работещите в мините, а за празниците са получили по допълнителни 2000 лева.
„При тези резултати според мен няма основание за оплакване и още по-малко за заплахи от типа - аз държа 90% от въглищата в България и мога да ви спра тока”, каза още енергийният министър.
Лидерът на миньорския синдикат към КТ „Подкрепа Генчо Генчев обаче изтъкна, че има от какво да са недоволни миньорите. „Машините са в много лошо състояние. А работниците получават три пъти по-малко от колегите си в Гърция, например, при положение, че производителността е същата”, каза той. Генчев изтъкна, че не става въпрос само за пари, а за наизпълнение на Колективния трудов договор, като предприети преструкторирания, вследствие на коитонедостига персоналът – в мините работят 7100 души, а трябва да са няколко стотин повече.
Инж. Танев като представител на работодателите, от своя страна заяви, че стачката няма основание, особено по икономически причини.
„Някой според мен използва синдикатите за дестабилизиране на енергийната система и създаване на несигурна обстановка”, предположи той.
В заключение министър Трайков призовава двете страни в спора да се върнат на масата за преговори, да се разберат и да се радват, че има ангажираност от страна на компанията, министерството и правителството.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg