EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков: Миньорите нямат основание

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков: Миньорите нямат основание

mail10:10 | 05.01.2012прегледи 406 коментарикоментари 0


Ценя труда на всички колеги в енергетиката, в това число и на миньорите, коментира пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод стачката в "Мини Марица-изток". Според него резултатите в рудодобивното предприятие са по-добри– мините добиха повече въглища. Има повече пазар за тях, защото приключихме процеса на рехабилитация в ТЕЦ "Марица-Изток 2", уредихме въпросите с далекопроводите, свързани с ТЕЦ "Марица-Изток 1" и защото ръководството оптимизира технологичния и производствен процес, заяви министърът. Той каза още, че резултатът е добър и работниците в мините са намерили достойна оценка в 15-процентното увеличение на заплатите си. "Простете, но колко предприятия знаете, които в години на криза увеличават заплатите с 15%. Средното ниво там е 1550 лева, заместник-министърът ми получава 1520 лева. Така че не смятам, че колегите в "Мини Марица-изток" имат основание да са недоволни", каза Трайчо Трайков. Той се надява, че стачка в дружеството няма да има. До режим на тока няма да се стигне дори и да има стачка в мини „Марица - Изток".
Що се отнася до резултатите от стрес-тестовете на АЕЦ "Козлодуй", които днес Агенцията по ядрено регулиране ще представи, Трайков обяви, че те са положителни, макар че има някои препоръки, които трябва да се направят. Идеята за нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е най-логичната според министъра. Не знам навремето защо не е предприето това, а е избрана нова площадка в Белене. На съществуващите вече площадки има персонал, инфраструктура, коментира още Трайчо Трайков. По думите му Белене е една прекрасна база за развитие на всякакво друго производство. Все нещо в Белене ще има, но Козлодуй е по-логичното, евтино и разумно място за нов реактор, смята той и съобщи, че има предварително предпроектно проучване за Козлодуй, което показва, че там условията са на лице и със сигурност ще струва по-малко, отколкото да се строи на ново място.
Условията за правене на бизнес зависят, както от нашите собствени усилия, така и от обстановката около нас. Това каза в разговор по БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По-модерно, по-безопасно и по-атрактивно е да се коментират катастрофичните сценарии. Убеден съм, че факторите в Европа, от които зависи избягването на катастрофа, ще вземат правилните стъпки. Аз съм по-скоро привърженик на умерено оптимистичните сценарии, отбеляза Трайков в отговор на въпрос какви са неговите прогнози за икономиката през 2012 г.
В наше време съставянето на прогнози е изключително рисково, въпреки това трябва да се работи винаги със заложени цел и факти в бюджета, добави икономическият министър. Това, което ние трябва и може да го правим, сме го започнали – административна тежест, условия за бизнес, възможност за облекчен кредит за малкия и средния бизнес. Всичко, което кара бизнесът да се чувства по-добре, заяви министърът. Разбира се, има фактори, които са извън правителството, добави Трайков и поясни, че става въпрос за съдебната система. Например, за една компания е много важно да има предвидимост и сигурност, но когато опре до съдебната система и има търговски спор – всички системи в държавата са взаимно свързани по отношение на перспективите за развитие на бизнеса.
По повод последното изследване на "Трансперънси интернешънъл", което измерва усещането на бизнеса за почтеност и честност, в което България беше не на престижно място, Трайков заяви: Аз бях изключително разочарован и разстроен от тези резултати, защото това не е мое впечатление. В сферите, в които аз имам наблюдение, знам какво правим по отношение на оптимизирането на обществените поръчки, допълни икономическият министър.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044