EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков: Коректни сме към мини "Марица-Изток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков: Коректни сме към мини "Марица-Изток"

mail16:10 | 16.01.2012прегледи 703 коментарикоментари 0


В мини "Марица-Изток" няма неизплатени заплати и бонуси и няма неспазени ангажименти, каза пред журналисти днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, информира БТА. Ако това не беше така, синдикатите щяха да се съгласят да отидат на доброволен арбитраж с ръководството - нещо, което отказват да направят, коментира той.
Според Трайков е спазено взетото през юли решение със задна дата от април за 15 процентно повишение на възнагражденията на миньорите заради добрите резултати. В края на декември м. г. обаче синдикатите изненадващо са поискали да се раздадат още по 1000 лева към заплатите, с което да се разпредели по-високата с 11 млн. лева печалба през 2011 г. в сравнение с 2010 г.
Трайков е предложил на синдикатите преговори по новия колективен трудов договор, който изтича през март, и да включат в него опция за допълнително възнаграждение според постигнатите резултати.
В момента средната миньорската заплата е 1580 лева, с допълнителните социални плащания става около 2800 лева и това е най-голямата сума в държавната енергетиката. Така в сектора енергетика това е най-високото заплащане, коментира Трайков.
Трайков гарантира още, че няма да има режим на тока. Той информира, че вече е създаден кризисен щаб във връзка със стачката в мината. Ще бъдат активирани и резервни мощности, но с уговорката, че електроенергията, купувана от тях, ще бъде по-скъпа. Един от тези допълнителни източници е ТЕЦ Варна, където електроенергията струва 96 лева, а от мини "Марица - Изток" 2 например е 63 лева.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163