EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков: Кабинетът изцяло подкрепя "Набуко"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков: Кабинетът изцяло подкрепя "Набуко"

mail12:40 | 20.01.2011прегледи 437 коментарикоментари 0


Приоритетният европейски проект "Набуко" получава пълна институционална подкрепа от българското правителство, предстои да бъде предоставена държавна гаранция за участие на БЕХ в него. Това заяви гордо днес от парламентарната трибуна министърът на икономиката Трайчо Трайков по време на обсъжданията пред депутатите на вота на доверие към правителството, поискан вчера от кабинета на Борисов.
За първи път при правителството на ГЕРБ е постигнато намаляване на цената на газа по действащ договор, добави той. В областта на енергетиката искам вашето доверие за това, ако големите проекти бъдат договорени по начин, изгоден за България те да бъдат продължени, обърна се той към депутатите. Той поиска доверие и за това,че ако по тях не бъдат постигнати изгодни за страната условия, те да не бъдат продължени. Трайков повтори намерението на правителството България да не бъде зависима от един доставчик и спомена,че за първи път е обявен конкурс за добив на български шистов газ, за дълбоко сондиране в Черноморския ни шелф, информира също,че имаме двуцифрен процент местен добив на газ от годишната ни консумация.
Изготвихме секторен анализ и стратегия за развитие на икономиката и разработваме инструменти за прилагането й,която се основават на широкото прилагане на иновации, за които по ОП "Конкурентно способност" са предвидени 250 млн. евро, продължи министърът . До момента по тази ОП са изплатени над 20% от средствата, целта е те да станат 50% до края на годината, каза той. Административната тежест вече е намалена с около 15 % от плана, който сме приели за 20% праг до края на 2012 г., посочи Трайков. Печалбите на държавните фирми са с 300 млн. повече през 2010 г. , отколкото през 2009 г., а законът за насърчаване на инвестициите бе променен в интерес на инвестициите в печеливши области и продуктивни производства, добави министърът. Повишава се броят на проектите за подпомагане на фирмите ни при експорта им в чужбина, докладва Трайков. В сферата на приватизацията той поиска доверието на депутатите до средата на тази година Булгартабак най после да бъде приватизиран по прозрачен начин и на добра цена. Министърът информира депутатите,че започва работа единен орган за концесии за подземни богатства, което бизнесът очакваше при предишните три правителства. Службите за търговски и икономически въпроси в чужбина за първи път стават част от единна външноикономическа политика с възможности за кариерно развитие, а не място за политически назначения, посочи Трайков. Секторът, който успя успешно да премине кризисната 2010 г. бе този на туризма- за първи път той разполага с 60 млн. лв., които да инвестира в реклама.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg