EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков изненадан от стачката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков изненадан от стачката

mail10:40 | 23.01.2012прегледи 359 коментарикоментари 0


Стачката, по принцип, е законен инструмент. Когато се спазват правилата при воденето й, при прекратяването й, не бих искал да говоря за нарушени права.” Това заяви пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в коментар на случилото се в „Мини Марица изток”. По думите на Трайков в един момент се е стигнало до събития, които нарушават нормалния ход на нещата, а именно блокирането на влаковата композиция от Перник, когато стачкуващите са излезли извън правата си.
„Позицията на ДАНС беше от преди това. Знаете, че енергийната сигурност е част от националната сигурност,” добави енергийният министър.
Цената на електроенергията се променя въз основа на известни на всички фактори, коментира Трайков. По думите му стачката се прибавя към тези елементи, но няма да доведе до повишаване на цената на електроенергията.
„Към днешна дата, след като този конфликт е приключил, има безвъзвратни загуби, които не са чак толкова много, и такива, които могат да бъдат наваксани,” заяви Трайчо Трайков и добави, че допълнителните средства, които ще бъдат изплатени на миньорите през 2012 г., според постигнатото споразумение, ще бъдат обвързани с компенсирането на тези загуби.
„Неслучайно в споразумението договорените 300 лева за всеки от над 7 хил. служители в „Мини Марица изток” са за 2012 г. и са свързани донякъде с наваксването на запасите от въглища.”
„За мен тази стачка беше изненадваща,” заяви министър Трайков.
Според него последната година е била една добра година за мините, като всички – ръководството, миньорите и министерството - са имали принос за това.
„Принципът е, че когато нещо е било обещано, трябва да се даде... Исканите по 1 000 лева не бяха фиксирани никъде. Хората, които работят в мините бяха подведени от някои синдикални лидери,” уверен е Трайков. „За мен това беше абсолютно излишна стачка, излишно нагнетяване на напрежението. Хората бяха подведени и това стана съвсем ясно.”
Според енергийния министър представителите на КНСБ са се оказали по-отговорни. За да се стигне до договореност е помогнал конструктивният принос на КНСБ и на част от КТ „Подкрепа”.
Загубата от активирането на студения резерв ще я покрие НЕК.
Това обясни Трайчо Трайков, като посочи, че общата загуба от стачката може да бъде по-малко от 10 млн. лева, ако се компенсира неосъщественият добив на въглища. Необратимата загуба е свързана със спрения износ на електроенергия.
За НЕК сумата възлиза на няколко милиона лева. Според министъра, след като стачката е приключила за седмица, тя няма да бъде от съществено значение при определянето на цената на електроенергията.
България има определен ангажимент за изграждане на мощности за възобновяеми енергоизточници, отбеляза министърът на икономиката енергетиката и туризма. Страната ни трябва да задоволява 16% от нуждите си с енергия от ВЕИ до 2020 г. Това трябва да стане на определени етапи и в момента България надвишава ангажиментите си.
Изграждането на такива мощности е по-атрактивно за инвеститорите, отколкото е необходимо, защото за дълъг период от време се определя фиксирана субсидирана цена на електроенергията.
Министър Трайков каза още, че тези мощности са заложени като задължителни цели и развитието им трябва да е балансирано. Целта е да се помогне на тези технологии да станат рентабилни. До 2020 г. се очаква слънчевите инсталации да се изравнят на пазарен принцип по ефективност с останалите енергоизточници.
По думите на министъра България ще спази минималния си ангажимент по отношение на ВЕИ. Онова, което е над него ще бъде реализирано, когато технологиите станат по-евтини.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg