EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков: За АЕЦ „Белене” са нужни 10 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков: За АЕЦ „Белене” са нужни 10 млрд.евро

mail14:45 | 24.01.2013прегледи 646 коментарикоментари 0


Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков обясни, че всички числа, които се посочват за цената на АЕЦ "Белене", са верни. Да, има цена 4 милиарда, тя е основната на строителството, но към нея се добавят задължителните инфлационни добавки, добавят се лихвите по кредитите, докато се строи, добавя се инфраструктурата за свързване на централата... В крайна сметка се получават около 10 милиарда. И винаги е било това числото. Първият ден, в който станах министър, а това беше на 28-и юли 2009-а, прочетох писмо на RWE от 13-и юли 2009-а, в което искаха до края на месеца българската страна да каже как от тези 10 милиарда ще финансира своите 5 милиарда. Това е било въпрос, който те са задавали цяла година и отговор не са получили. Проведохме много срещи, на които стана ясно, че България може да финансира своята част единствено чрез избор на друг стратегически партньор и започнахме да работим в тази посока.
Според Трайков след изваждането на документите от министър Добрев на всички е станало ясно, че БСП, които през цялото време твърдяха, че цената е 4 милиарда, са знаели каква е истинската цена.
Беше необходимо тези документи да се покажат. Никога не е било тайно това, което се съдържа в кореспонденцията с RWE. А 6,3 милиарда са руското разбиране каква трябва да е цената на централата./БНР
 


Тагове: Трайков, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg