EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Трайков видя нов US реактор, изгражда се за 3 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков видя нов US реактор, изгражда се за 3 години

mail18:30 | 07.04.2010прегледи 1886 коментарикоментари 0


Гигантът  „Уестингхаус" представи пред икономическия министър Трайчо Трайков възможностите на ядрения реактор AP1000, който е ново поколение, има висока степен на защита и се строи модулно за около 3 години, съобщава икономическото министерство. Компанията заяви интерес за участие в бъдещ търг за изграждане на нова ядена мощност в АЕЦ „Козлодуй". „Уестингхаус" е готова да лицензира горивото си за работа с руски реактори у нас, стана ясно още по време на срещата.

България поиска съдействие от САЩ за намирането на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене, това бе една от темите на разговорите във Вашингтон на министър Трайков със заместник-секретаря в Департамента по енергетика Дан Понемон. Той изрази подкрепа за усилията на българското правителство да диверсифицира доставките на енергийни ресурси с допълнителни газови връзки за втечнен и за компресиран природен газ.
Двете страни обсъдиха и възможността България да бъде поканена за участие на следващата среща на високо равнище на Global Nuclear Energy Partnership - организация на държави, които споделят необходимостта от разпространяване на ядрената енергия за мирни цели по света. В нея членуват 25 държави партньори, 3 постоянни международни неправителствени организации и 31 държави наблюдатели.

 

Трайков, който е на посещение в САЩ по покана на американската страна, се срещна с изпълнителния директор на EnerSea Пол Бритън и дискутира  възможността за транспортиране на компресиран природен газ от Азербайджан през Черно море  до България. Компанията представи пълно транспортно решение за пренос, като беше обсъдена и възможността за участие на български фирми в изпълнението на проекта. Възможностите за американски инвестиции в металургичния комбинат „Кремиковци" бяха предмет на разговора с генералния мениджър на US Steеl Скот Саломон.
Американският промишлен гигант „Шеврон", специализиран в добив на нефт и газ,  проявява интерес към извличането на шистов газ в България, съобщи вицепрезидентът на фирмата Ян Макдоналд. Компанията оценява като много добри възможностите за добив на алтернативното гориво у нас и има идея къде биха могли да се открият залежи. Вече са направени и геоложки проучвания.
Трайков разговаря и с представители на компании от военнопромишления комплекс. С директора в Lockheed Martin Стив Уилиямс той обсъди възможностите за участие на американската компания  в офсетни програми у нас, включително предварителен офсет. От американска страна бе проявен интерес към приватизацията на компании от военнопромишления комплекс, както и към сътрудничество с български IT компании.
Главният изпълнителен директор на Honeywell Норм Гилсдорф запозна министър Трайков с производството на цифровата си система Experion PKS, предназначена за Европа. Фирмата  представи модел за инвестиции в енергийна ефективност на сгради и възможността за откриване на неин регионален Център за обслужване на клиенти, позициониран в България.
Редица американски компании изказаха желание да подкрепят български партньори с ноу хау или да ги наемат като подизпълнители по IT технологии и инфраструктурни проекти.
По време на визитата си министърът акцентира върху стабилността на енергийния сектор и пазари, развитието по големите енергийни проекти с българско участие и инвестициите във възобновяеми енергийни източници. Представителите на американският бизнес са проявили интерес към финансовата ситуация в България и активността на страната за присъединяване към еврозоната.
Стокообменът между България и САЩ е на стойност 455.3 млн. долара за 2009 г. при положително салдо от 62.5 млн. долара. Спрямо 2008 г. той е спаднал с над 41%. България изнася за Щатите основно промишлени масла, хранителни продукти и текстил, а внася въглища, кокс, руди, автомобили, телекомуникационна апаратура. Американските инвестиции в нашата страна са на стойност 38.2 млн. евро (2009 г.) През миналата година страната ни е посетена от над 61 хиляди американски туристи.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg