EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков: Без режим на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков: Без режим на тока

mail11:20 | 10.02.2012прегледи 431 коментарикоментари 0


Няма риск от криза за ток. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БНР. Спряхме износа, защото натоварването на мрежата е максимално и трябва да имаме резерв, каза още Трайков. Износът на електрическа енергия бе спрян тази нощ. Решението се налага поради недостига на около 400 MW електроенергия средно на час. В момента електропреносната система на страната работи без резерви и са активирани всички налични мощности, включително и във водноелектрическите централи. Износът на електроенергия ще бъде възобновен при възстановяване на необходимите резерви, които да гарантират сигурност и непрекъснатост на електроснабдяването в страната.
Няма ядрени проекти, в които държавата не участва, защото рискът се носи от държавата, на чиято територия се осъществява проектът, подчерта министърът на икономиката, енергетиката и туризма. Трайчо Трайков се срещна с Ричард Морнингстар, съобщи пресцентърът на МИЕТ. Морнингстар е специален пратеник на САЩ по енергийните въпроси за Евразия, който е на посещение в България след визитата на американския държавен секретар Хилъри Клинтън на 5 февруари. Енергийната сигурност, диверсификацията на доставките и развитието на Южния газов коридор са обсъдили на среща в София двамата държавни представители. Енергийната независимост на България е от важно значение както за страната, така и за нашите евроатлантически партньори, е подчертал министър Трайков. Ние сме част от една единна колективна система за сигурност и нашата енергийна независимост е елемент от нея, категоричен е бил Трайков. По думите му енергийната независимост дава свобода при вземането на решения в икономиката, а от там и в политиката. Трайков и Морнингстар са обсъдили напредъка на България по изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави и участие в Южния газов коридор като фактор за диверсификацията на енергийните доставки. С реализацията на този проект страната ни ще свърже пряко европейските потребители с най-големите залежи на газ в света (от Каспийския и Близкоизточния басейн), е посочил Трайков. Двамата са разговаряли и за потенциала на шистовия газ като възможна алтернатива за разнообразяване на източниците на синьо гориво за страната ни. "Получихме разбиране и ясна подкрепа от страна на САЩ за позицията на българското правителство, което ясно декларира, че на първо място е чистотата на природата и сигурността на гражданите. Ще следим внимателно развитието на технологиите", е подчертал Трайков. Ричард Морнингстар се ангажира Съединените щати да предоставят на България най-новите изследвания, подробности по технологията и опита при експлоатацията на находищата на газ от шисти. По отношение на ядрената енергетика, е бил потвърден интересът на американски компании да участват в проекти, свързани с настоящите и изграждането на нови ядрени мощности у нас.
Днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще участва в Париж в среща на министрите от държавите, заинтересовани от ядрената енергетика. Той ще представи политиките на страната ни за ограничаване на вредите върху околната среда, които нанася енергийният сектор и значимостта в този контекст на европейската енергийна пътна карта до 2050 г. Във френската столица Трайков ще разговаря с министъра на промишлеността, енергетиката и дигиталната икономика на Франция Ерик Бесон.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg