EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Тояга и морков от Русия за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тояга и морков от Русия за България

mail17:45 | 18.06.2010прегледи 2893 коментарикоментари 8


Кармелита Денева

В характерния си стил Русия пресира България през последните дни по повод опита на българския премиер да постави на икономическа основа бъдещето на трите енергийни проекта, свързани с руснаците.
Георги Първанов дори определи поведението на Борисов като "Срив в енергийната ни дипломация".
Както е известно България обяви, че нефтопроводът Бургас – Александруполис ще има бъдеще, само ако получи положителна екологична оценка, АЕЦ „Белене” трябва да намери европейски инвеститор, а „ Южен поток” да бъде прецизиран технически.  
Руската тактика е известна и проверена във времето. Малко след като България повдигне въпроса за собствения си икономически интерес, по който и да е от проектите, настъпва мобилизация съответно на руското лоби в България /депутати, екпремиери, експерти, енергетици/ , включват се анализатори от Русия, като точно в такъв момент руските и чужди медии бомбардират със съобщения  за високия рейтинг на всеки от проектите.

Газопроводът „Южен поток”

Руснаците започнаха сега медийните си атаки към България чрез най-малко оспорвания проект – газопровода. Шефът на Газпром Милер последователно покани Румъния и Македония да се включат в него, като презумцията е, че така се търси заместник на България, която непрекъснато задава нови и нови  въпроси, на които очаква отговор.
Радио Гласът на Русия обяви, че „Южен поток” се разграбвал като топъл хляб, по повод обсъждането на възможността за строителство на транзитен маршрут и хранилища в Румъния.
Руски експерти припомнят, че Румъния преди години отказала да се включи в „Южен поток”, но с времето емоциите утихнали, "страната осъзнала грешката си" и тази година сама се е обърнала към Газпром с молба да разгледа участието й в проекта.
В рамките на два дни Газпром изстреля едно и също съобщение, че се е съгласил да включи Македония в проекта. Съобщението бе направено от македонския президент Георге Иванов на среща с руския държавен глава Дмитрий Меведев в Санкт Петербург.
Според директора на Фонда за национална енергийна безопасност на Русия Константин Симонов въпросът е дали подобно на Румъния и България ще осъзнае каква греша прави: "България е направила, разбира се,  фундаментална грешка.../...защото всъщност „Южен поток” ще представлява за нея само икономически дивиденти от транзита, а особени инвестиции от България не се искат.”, казва той.

Нефтопроводът Бургас – Александруполис

Все по-ясно става, че Бургас-Александруполис ще изчака екологичната оценка, за да се реши неговата съдба. Но от сега ясно, че този проект е на Русия и на Гърция. България ще получава от него само транзитни такси в рамките на 30-50 млн.долара годишно, в замяна ще трябва да изгради голямо трасе от тръби в зони от Натура 2000, ще позволи базиране на съоръжения за разтоварване на нефт в близост до бреговата си линия. Освен това страната трябва да инвестира най-малко 150 млн. евро в тръбата, като българските танкери няма да имат право да участват в преноса на нефт, това ще правят само гръцки и руски танкери, според договора.  Николай Токарев, ръководител на Транснефт, една от компаниите в проекта, заяви, че не изключва сериозни глоби за България, ако напусне. Според него става въпрос за компенсиране на разходите за реализацията на проекта, включително подготовката на технико-икономическата обосновка (ТИО) и разходите през годините, които се оценяват съответно на 12 милиона и 20 милиона долара. Освен това за реализацията на проекта вече са направени разходи от 7 млн.долара, полагащи се на България, и които още не са покрити от нея. На 15 юли в Транснефт  трябва да пристигне за преговори вицепремиер от България, на който ще бъде представена ТИО, подготвени от руската компания.
Нефтопроводът предвижда доставка на петрол до терминали в Средиземно море, заобикаляйки турските протоци Босфора и Дарданелите, дължината му е 285 км, пропускателната способност – 35-50 милиона тона суров петрол годишно, инвестицията се оценява на 1,5 млрд.евро.

АЕЦ „Белене”

Случаят с АЕЦ „Белене” е по-различен
До този момент са похарчени почти 1 млрд. евро от българска страна, като е поръчано част от оборудването на реакторите. България каза, че ще продължи строителството, когато осигури европейски инвеститор и така отхвърли предложените от Русия 2 млрд. евро кредити за 2010 и 2011, с които трябваше да се осигури работа по централата. Засега инвеститор няма и причината е не само в неясната крайна цена на проекта, която руснаците променят често. Основното притеснение е, че трябва да се инвестира в руски реактори, а това автоматично прогонва инвеститорите.
Държавният глава днес настоява съдбата на проекта АЕЦ "Белене" да бъде подложена на национален референдум, като отбеляза, че строителството ще откри 5-6 хиляди работни места, че проектът е стратегически, а това, че може да струва 26 млрд. евро е спекулация."Базовата цена на "Белене" е 3,9 млрд. евро. Допускаме, че може да стигне малко под 8 млрд., оттам нагоре всичко е импровизация. Ако построим „Белене" можем да спечелим 10 пъти повече пари, отколкото вложените в строителството. Ние имахме стратегически инвеститор и правителството го прогони с тези свои колебливи, да не кажа негативни внушения.”
Преди два дни България също бе заплашена от руския енергиен министър Шматко, че ако замрази окончателно проекта, ще се наложи да плаща 2 млрд.евро обезщетение за поръчаното оборудване.
От своя страна руските лобисти в България от средите на БСП лансират нова спекулация - че българският отказ ще даде шанс на Турция и Румъния в ядрената енергетика, което не е вярно фактологически.
До края на юни /съобщението пак случайно бе публикувано днес/ парламентите на Русия и Турция ще ратифицират договор за изграждане на АЕЦ в Турция от Русия. Трябва да се припомни, че за въпросната АЕЦ Турция проведе търг, който бе спечелен през миналата година от Атомстройекспорт, компанията, която строи и АЕЦ „Белене”. Този търг обаче бе анулиран от турски съд поради нарушения на процедурата. В края на миналата година Ердоган и Путин подписаха междуправителствено споразумение за същата АЕЦ, със същата руска компания. При това АЕЦ в Турция е планира да се изгражда от десет години назад.
Също толкова несериозно е и обяснението за Румъния. АЕЦ „Черна вода” се строи от години и в момента работи активно първи реактор, който е френски. Предстои да влезе в експлоатация и втори, който е планиран още в самото начала на строителството. Истината е, че ако България бе провела открит и прозрачен търг за АЕЦ „Белене” вероятно досега изграждането на централата щеше да се движи в рамките на предвиденото.
Съзнателно или не днес Борисов главно каза това, което е ясно на всички от години, че българската ядрена енергетика е изгодна за комисионерите, а не са България и че местата трябва да се обърнат.
 „Вместо да се опитваме да лобираме за чужди приоритети, е най-добре всички да се обединим около българския интерес, а той е да има атомна централа, но по възможност на най-ниска цена, за да може токът, който произвежда да я изплати бързо и държавата да печели. Това е българският интерес и това правя аз в момента”. „Аз съм убеден, че руската страна ще ме разбере, че в условията на финансова криза разлика от няколко милиарда е много пара, и то евро за България. И моят интерес в случая е България да занижи максимално цената на централата”.


 
Коментари
 
Нора - 18-06-2010 г. 20:04:22

На мен лично идеята България да бъде енергиен център на Балканите ми се виждаше много перспективна.Какво от това.Никой не ни пита нас обикновените хора а решенията си ги взимат както си искат и както на тях им харесва.Ако изобщо ни спрат подаването на газ през зимата изобщо няма да се учудя и може би това и заслужаваме само че не ние обикновените хорица.Аз лично съм на едно много топло място където зимата не ми трябва отопление така че да му мислят тези които взимат тези решения лишени от логика и мисъл за бъдещето.

- 18-06-2010 г. 20:55:05

Доносникът на комунистическита тайни служби ДС и КГБ Гоце Първанов и Сергей Станишев трябва да бъдат осъдени за това, че в краткосрочния си мандат вземат управленски решения с тяжест за 50 години напред във времето. Никой не бива да си позволява това. Гоце сега иска референдум, да го беше провел преди вземане на решение България да бъде ЕНЕРГИЕН ВСЕЛЕНСКИ ЦЕНТЪР !

Пасарел - 18-06-2010 г. 21:02:28

Идеята на доносника Гоце Първанов България да бъде ВСЕЛЕНСКИ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР е реанимиране на руското влияние у нас и отдалечаване на страна ни от НАТО и Европейския съюз. За тези престъпни деяния Гоце Първанов трябва да бъде съден и осъден на доживотен затвор. На мястото на ГЬОЛА БЕЛЕНЕ трябва да бъде издигнат паметник на жертвите от комунизма. Белене е място на смъртта, в лагерите му завършиха живота си принудително много будни българи . Първанов и Станишев с проекта Белене реанимират съветското влияние в България. Никой не е провеждал всенароден референдум , за да се допита до всички българи искат ли или не искат да се строи ядрена централа.

pipi - 19-06-2010 г. 06:35:50

Пасарел, пий един чай бе батко..издишай малко.

tulip - 19-06-2010 г. 11:28:52

Поздрави за премиера!Има смелостта да каже истината пред цяла Европа за шмекериите на раскота енергийно-ядрено лоби в България.Но пенсионерите не са глупави и ако се обяви референдум гоце ще има да чака поддръжка.Те знаят,че ако вземем да изплащаме на руснаците остарелите им атомни,пенсиите не само няма да се повишават,ами и ще бъдат намалени.А как му се ще на Гоце да си осигури пост като Щрьодер.Ама няма!Тоя шлем няма да ме излезе!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg