EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тотю Младенов в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тотю Младенов в Брюксел

mail10:20 | 17.02.2012прегледи 463 коментарикоментари 0


Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов е в Брюксел днес за участие в 3146-то заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, съобщи МТСП.
Аргументите, с които 9 държави решиха да удължат ограниченията за достъп на българи и румънци до трудовите си пазари до края на 2013 година, ще бъдат разгледани на днешния Съвет. Очаква се ресорният комисар Ласло Андор да представи мотивите, изпратени от 9-те държави до еврокомисията, и да обобщи нейната позиция дали те са достатъчни за удължаване на срока на ограниченията. По информация на БНР продължаващата икономическа и социална несигурност заради кризата е водещ аргумент на повечето страни, които според договора ни за присъединяване могат да остават рестрикциите в сила за още две години само при сериозни сътресения или при опасност от сътресения на трудовите им пазари. Ако прецени, че това условие не е спазено, Европейската комисия може да започне наказателни процедури, но според източници оттам това е много малко вероятно. Затова и прогнозите са, че комисарят по заетостта и социалната политика ще изрази съжаление за продължаващите ограничения и ще припомни позицията на Еврокомисията, че отварянето на трудовите пазари е донесло само ползи на старите държави-членки.
В съобщението на МТСП се посочва още, че по време на заседанието ще бъдат проведени два дебата, посветени на участието на жени в управителните съвети на търговските дружества и младежката безработица в контекста на Стратегия Европа 2020. По първата тема ще бъдат обсъдени пречките пред увеличаване броя на жените в управителните съвети и начините за преодоляването им на национално и европейско ниво, както и на обмяната на добри практики на национално равнище. Във връзка със Стратегия „Европа 2020“ дебатите ще се фокусират върху ефективността на мерките и активните политики, прилагани на пазара на труда, проблемите с младежката безработица, защитата на най-уязвимите групи и най-пострадалите от кризата.
Като заключения на Съвета ще бъдат приети политически насоки за 2012 г. относно приоритетите за действие в областта на заетостта и социалните политики и ще бъде обсъдено предложение за Решение на Съвета относно насочени към политиките за заетостта на държавите-членки и други.
За 17 февруари програмата на министър Младенов включва срещи с Норман Лам, министър в Департамента на бизнеса, иновациите и уменията на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, и Анете Ниидерфранке, държавен секретар в Министерството на труда и социалните въпроси на Федерална република Германия. Със Норман Лам, министър в Департамента на бизнеса, иновациите и уменията на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество между двете министерства.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg