EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тотална преса на Газпром за АЕЦ Белене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тотална преса на Газпром за АЕЦ Белене

mail13:33 | 19.02.2010прегледи 787 коментарикоментари 0


Русия е готова да финансира АЕЦ "Белене" в кратък срок и не са необходими гаранции от страна на българското правителство, каза генералният директор на руската държавна корпорация по атомна енергетика „Росатом” Сергей Кириенко, предаде агения Фокус.
Напълно сигурни сме в рентабилността и това, че проектът „Белене” ще бъде печеливш, посочи той. До края на март се очаква да приключат технически въпроси, да бъдат взети решенията, които да позволят да се започне практическа работа.
Част от средствата ще бъдат влагани като постоянна вноска. До дела, който реши българското правителство, сме готови да участваме като акционери в АЕЦ „Белене”, ако това е необходимо, каза той.
По думите му - АЕЦ „Белене” е първата такава централа, която сега се строи в региона. Който е пръв, получава съответните конкурентни преимущества. Ако чакаме още година-година и половина, тези предимства ще бъдат изгубени, каза Кириенко.
Правителството на България постъпва съвсем правилно като обявява конкурс за финансов консултант, сигурни сме, че това е правилният път. Единственият проблем е, че за осъществяването на това е необходима година-година и половина, смятаме, че проектът не трябва да престоява толкова. Строежът и площадката не могат да остават така, защото би било необходимо консервиране.
Времето е основният проблем, посочи Кириенко. Той не пропусна да отбележи, че строителството отваря и много работни места, най-вече за българи.Потвърдихме факта, че имаме еднакво разбиране за задачите, които стоят пред този проект и че имаме еднакъв подход към решения по съществуващите въпроси, каза още той.

Същевременно днес финансовият министър Симеон Дянков обяви, че държавен заем от Русия българското правителство няма да взема.”Аз няма да дам възможност за държавна гаранция. Това няма да стане, няма да издържи нашия бюджет. А не ни е и необходимо.”
Финансовият министър допълни, че може да се обсъждат и други варианти за реализация на проекта, не само с Русия, а и с европейски партньори.
Икономическият министър Трайков предупреди вече, че се оказва натиск за бързо решаване на проблемите около втората атомна централа.
В началото на седмицата в страната бе директорът на Газпром - Алексей Милер.

Българският енергиен холдинг стартира днес процедурата за избор на консултант по проекта АЕЦ „Белене”. Предварителното намерение за откриване на процедурата беше публикувано през декември 2009 година.
Бъдещият консултант по АЕЦ „Белене” ще трябва да разработи концепция за развитието на проекта и да осъвремени икономическия му модел. В обхвата на работа на консултанта е предвидено, че при положителни резултати от фазата на разработване на концепцията за проекта ще се премине към подготовка и изпълнение на процедура за избор на инвеститори, респективно актуализация на финансовия модел и подкрепа при цялостното преструктуриране на проекта по икономически обоснован начин.
Процедурата по избора е двустепенна и предвижда преквалификация на участниците. След оценка на подадените предложения ще се премине към втория етап на процедурата и на кандидатите, отговарящи на преквалификационните критерии, ще бъде изпратена покана за подаване на оферта, заедно с тръжни документи.
Критерии за преквалификация на кандидатите ще са техническите им възможности, репутацията им и финансовият и икономическият им статус.
В условията за допустимост до конкурса е посочено, че кандидати могат да бъдат юридически лица и консорциуми, като всеки един от тях ще има право да подаде само една оферта. Кандидатите ще имат право да разчитат на подизпълнители за изпълнението на до 30 на сто от обема на възложените дейности.
Очакваните резултати от работата на избрания консултант по проекта са оптимизация на проекта и изпълнението му, актуализирани икономически и финансов модел, преструктуриран проект, включително нова акционерна и финансова структура. Основната част от работата на консултанта следва да приключи с успешно включване на нови инвеститори в АЕЦ „Белене”.
Кандидатите за участие в процедурата ще могат да подават документи за участие до 25 март 2010 година. Очакваната дата за избор на консултант и сключването на договор с него е в средата на месец юни 2010 година.
Обявата за откриването на процедурата по избора ще бъде публикувана на корпоративната страница на БЕХ ЕАД, в два национални ежедневника, както и в изданията на The Economist и Financial Times.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg