EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Топлофикациите дължат на Булгаргаз 127 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Топлофикациите дължат на Булгаргаз 127 млн. лв.

mail14:01 | 17.07.2018прегледи 453 коментарикоментари 0


Просрочените задължения на „Топлофикация - София" към „Булгаргаз" са нараснали до 100 милиона лева, като само натрупаните от септември миналата година до юли на настоящата са близо 52 милиона. Още 27 милиона лева дължат и топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца. Това съобщи в интервю за БНР изпълнителният директор на държавната газова компания Николай Павлов. Той уточни, че още 27 милиона лева дължат и топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца. Общата задлъжнялост е достигнала 127 млн. лева.

Това може да затрудни плащанията на „Булгаргаз" към доставчика й „Газпром", подчерта  Николай Павлов.

По неговите думи, "Топлофикация - София" следва да заплаща тези просрочени задължения. „Булгаргаз" очаква до края на юли да столичната топлофикация да заплати 40 млн лева, а останалата част до 52 млн. лева, натрупани през есенно-зимния сезон, трябва да бъдат заплатени до края на август. "Посланието е ясно: трябва да се плаща. Ако "Топлофикация" не плати, "Булгаргаз" ще предприеме действия по принудително събиране на вземанията" обясни Павлов. Той каза още, че столичното топлофикацинно дружество многократно е предупреждавано, че трябва да си плати доставката на гориво, за да не се налага "Булгаргаз" да събира вземанията си по съдебен ред.

„Топлофикационните дружества формират близо 40% от приходите на „Булгаргаз", което оказва съществено влияние върху финансовата стабилност на обществения доставчик и върху гарантирането на газовите доставки за страната. През годините задълженията им са разклащали финансовата стабилност на "Булгаргаз". Към началото на 2015 година бяха достигнали близо 380 милиона лева. Към днешна дата са в размер на 127 милиона", поясни Николай Павлов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg