EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Топите килограми, произвеждате електричество

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Топите килограми, произвеждате електричество

mail09:57 | 02.05.2010прегледи 1254 коментарикоментари 0


Заредете с електричество тренировката си. Намалете едновременно обиколката на талията си и емисиите на парникови газове в атмосферата - това е мотото на спортен клуб в Ню Йорк, в който участници в тренировките, яхнали велоергометри, топят килограми и произвеждат електрическа енергия, предаде Франс прес. Всичко това става възможно благодарение на изобретателния инженер Джей Уилан, президент на фирмата "Зелена революция", патентовала създадения от него механизъм за производството на електричество чрез активна спортна дейност.Според създателя на механизма всичко е много просто.
Когато посетителите на спортната зала карат велоергометъра те произвеждат постоянен ток от 12 волта, който се улавя от токови сензори, разположени в поставката на стационарното колело, после се предава на генератор, който пък го превръща в променлив ток от 110 волта в съответствие със стандартите в САЩ. Така сградата, в която е спортната зала, получава ток, произвеждан от спортистите в нея, и намалява сметките си за електричество.Механизмът е бил създаден през 2007 г. Изпитан е през 2008 г.в спортна зала в щата Кънектикът. Пуснат е в действие официално през 2009 г. в Лос Анджелис, а от началото на 2010 г. и в Ню Йорк.20 души в спортната зала произвеждат около 3 киловата електричество на час, колкото трае една тренировката. При четири тренировки на ден спортната зала произвежда по 300 киловата ток на месец. Това е еквивалентът на електричеството, необходимо за осветлението на една къща в продължение на 6 месеца, отбелязва създателят на новия метод.
 Според него малки спортни клубове могат напълно сами да си произвеждат тока.    Засега механизмът е вграден само във велоергометри, но екипът на фирмата "Зелена революция" обмисля да го инсталира и в съоръжения за кардиотренировки. Един токов сензор се продава за 1300 долара. Засега посетителите на спортната зала в Ню Йорк, в която е внедрена системата, изглеждат ентусиазирани от идеята. На велоергометрите те виждат на екран и резултата от техните усилия, тоест колко вата ток са произвели. След това всеки посетил на спортната зала се връща отново с амбицията да провери дали може да произведе още повече ток."Зелена революция" вече има около 40 клиенти в САЩ и Канада.
Сред тях са училища, университети и дори център, подслоняващ бездомници. Всички те имат договор със "Зелена революция" да ги оборудва със спортна зала подобна на тази в Ню Йорк.Уредите си "Зелена революция" произвежда в Масачузетс и сега там вече са произведени около 1000 велоергометра, токови сензори и генератори."Зелена революция" е получила и искане да обособи спортни зали-генератори на ток и в четири американски затвора.
       


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4113