EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Топ сделки в петролния и газовия сектор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Топ сделки в петролния и газовия сектор

mail10:31 | 02.04.2019прегледи 716 коментарикоментари 0


За поредна многомилиардна сделка в енергийния сектор научи светът в сряда. Държавната петролно-добивна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco придобива 70% от петролно-химическата коропация Saudi Basic Industries Corporation (SABIC), притежание на публичния инвестицоионен фонд на Саудитска Арабия (Public Investment Fund of Saudi Arabia - PIF) за 69.1 млрд. долара. И докато очакванията бяха, че Saudi Aramco ще обяви кога и на коя борса ще емитира първите си публични акции, беше съобщено за сделката, с уточнението, че няма да бъдат изкупувани останалите 30 процента, които са акции, търгувани на фондовата борса в Рияд.

Според официалното изявления на управляващия директор на PIF Ясер Ал Румайян, сделката е „печеливша и стратегическа за най-важните икономически институции на Саудитска Арабия". Повече подробности за медиите засега не се предалагат, според „Ройтерс".

Сделката потвърждава и информацията от източници, пожелали анонимност, че ИПО-то на Aramco ще бъде отложено за 2021 година, от което Саудитското кралство очаква да набере рекордните 100 млрд. долара.

Според CNBC, сделката навярно е част от плана Vision 2030 на Саудитска Арабия, чиято цел е да разнообрази икономиката си и да намали нейната зависимост от приходите от петрол, тъй като придобитата компания ще разшири производствената си листа с петролни продукти.

В момента капацитетът на Aramco е да произвежда 17 млн. тона нефтопродукти годишно, докато капацитетът на SABIC е 62 милиона тона. Целта е до 2030 г. Aramco да увеличи своя капацитет за добиване на суровината от 4.9 милиона барела на ден до 10 милиона барела дневно. Освен това, SABIC има операции в 50 страни и служители около 35 000 души по целия свят.

Сделката между двете саудитски компании е и поводът да се направи преглед на най-големите сделки в петролния и газовия сектор през 21 век:

1. Suncor Energy се слива с Petro-Canada. Цена на сделката между двете канадски комании: 17.8 млрд. долара. След сливането през 2009 г. Suncor става петата по големина енергийна компания в Северна Америка. Suncor предложи 1.28 акции в замяна за всяка на Petro-Canada. Сделка позволи на обединената компания да намали годишните си разходи с 1 млрд. канадски долара. Освен това, сливането позволи на новата компания да се конкурира с най-големите енергийни фирми.

2. Създаване на EnСana и Cenovus Energy. Цена на сделкта: 18.8 млрд. долара. През 2009 г. производителят на петрол и природен газ в Калгари, Канада, обяви, че се разделя на две компании. Едната се фокусира върху природния газ и ще се казва EnCana Corp., а другата - обединена петролна компания - Cenovus Energy.  Брайън Фъргюсън, главен финансов директор на EnCana, е назначен за президент и главен изпълнителен директор на Cenovus.

3. ConocoPhillips се разделя на две компании. Цена на сделката: 20.7 млрд. долара. През 2012 г. съветът на директорите на базираната в Хюсътн, щата Тексас, американска компания ConocoPhillips Inc., одобри разпределението й на две части. Добивната ConocoPhillips и Phillips 66, специализирана в преработването и маркетинга и петролни и газови продукти, бяха бяха създадени в края на април 2012 година. Частта, която запазва името ConocoPhillips, се занимава изключително с геоложко проучване и добив на въглеводороди. За втората компания, Phillips 66, остават рафинириите, маркетинга и производството на производството на продукти от петрол и природен газ.

4. Exxon Mobil придобива XTO Energy. Цена на сделката: 24.9 млрд. долара. Сделката между двете американски компании е финализирана през 2009 г., след което  ExxonMobil става лидер по добиване на природен газ с най-голям обем доказани резерви в САЩ. Сливането с XTO Energy значително разшири участието на ExxonMobil в най-успешните проекти за разработване на нетрадиционни залежи. Сделката се осъществява чрез размяна на акции, а в парично изражение, предложението на Exxon е 25% над пазарната стойност на акциите. Близо 10 години Exxon не е осъществявала толкова големи сделки след сливането с Mobil.

5. Statoil изкупува петролните и газовите активи на Hydro Nordisk. Цена на сделката: 30.5 млрд. долара. През 2006 г. двете норвежки компании Statoil и Hydro обявиха сливане на активи. Новата компания се превърна в един от най-големите в света разработчици на петролни и газови находища в морето.

6. Halliburton купува Baker Hughes. Цена на сделката: 35.5 млрд. долара. През 2014 г. вторият и третият по големина световни гиганти за петролни услуги - Halliburton и Baker Hughes - се договориха за взаимна взаимно изкупуване на активи. Преговорите отнемат няколко седмици, след което в съвместно съобщение за медиите компаниите заявяват, че страните са сключили окончателно споразумение, според което Halliburton придобива Baker Hughes чрез изкупуване на акциите на цена от 78.62 долара за акция. По-късно обаче двете компании отмениха сделка за консолидация на активи за 28 млрд. долара, но заради специална клауза в споразумението за сливане, Halliburton беше принудена да плати на Baker Hughes 3.5 млрд. долара като компенсация. И двете компании останаха разделени.

7. ConocoPhillips придобива Burlington Resources. Цена на сделката: 35.6 млрд. долара. През 2015 г. американската мултинационална енергийна компания ConocoPhillips подписа споразумение за придобиване на американската петролна и газова компания Burlington Resources. Спред условията на споразумението, акционерите на Burlington Resources получават 46.50 долара и 0.7214 акция от ConocoPhillips за еднатяхна акция от Burlington Resources.

8. Петролни и газови активи на Бразилия купени от Petrobras. Цена на сделката: 42.6 млрд. долара. На 24 септември 2010 г. бразилската Petrobras изкупи 2.4 млрд. обикновени акции и 1.87 млрд. привилегировани акции на обща стойност 69.9 млрд. долара, което е най-голямата сума, реализирана с едно плащане в цялата история на фондовия пазар. След приспадане на обезценени активи, крайната цена беше намалена с 27.3 млрд. долара.

9. Роснефт купува TNK-BP. Цена на сделката: 55.4 млрд. долара. През октомври 2012 г. руската Роснефт и британската Вritish Рetroleum постигнаха съгласие по основните условия на споразумението за придобиване от Роснефт на 50% от акциите на BP в TNK-BP за 17.12 млрд. долара в парични средства и 12.84% от акциите на Роснефт в TNK-BP. Това беше голяма вертикално интегрирана руско-британска петролна компания със седалище в Москва, третият най-голям производител на петрол в Русия и сред десетте най-големи частни петролни компании в света.

В съответствие с условията за изчисляване на цената на сделката за покупко-продажба, включително приспадането на дивиденти в размер на 0.71 млрд. долара, получени от BP от TNK-BP през декември 2012 г., Роснефт плати на BP 16.65 млрд. долара.

10. Royal Dutch Shell купува BG Group. Цена на сделката: 70.1 млрд. долара. От 15 февруари 2016 г. британската BG Group стана част от англо-холандската Royal Dutch Shell. Обединената компания стана втората частна петролна и газова компания по капитализация (177 млрд. долара), изпреварвайки американската Chevron. Лидер остава американската ExxonMobil с пазарна цена от 337 млрд. долара. В резултат на сделката, Shell получи концесии за газови находища в няколко страни, включително Бразилия и Австралия.

Източници: Ройтерс, Блумбърг, CNBC, Экономика/Инфосток


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg