EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Топ дестинации за офиси в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Топ дестинации за офиси в София

mail08:20 | 19.07.2014прегледи 1242 коментарикоментари 0


През последните три месеца и наемния пазар на офис площи отчете добра активност, като се отчита ръст при търсенията и броя на сключени сделки в сравнение с предходното тримесечие, това считат експертите на MBL|CBRE – специализирана компания в сферата на бизнес имотите в света. Основния движещ механизъм на търсенето се формира предимно от разширяване и преместване на BPO и IT компаниите. През последните шест месеца се забелязва и присъствието на нови фирми на пазара, сред които украинската IT компания SoftServe и швейцарския лидер в агробизнеса Синджента. Най-търсените локации продължават да бъдат бул. Цариградско Шосе и бул. България.
Забелязва се интерес от страна на чуждестранни компании и към алтернативни локации извън София, по-специално във Варна и Пловдив. Там обаче броят на сградите, които отговарят на изискванията на международни наематели е силно ограничен, поради което сключването на сделки е епизодично.
Обемът на нетно усвоените площи към края на месец юни 2014г. отбеляза значително понижение от над 70% до 5,000 кв.м, в сравнение с предходното тримесечие. Това обаче се дължи предимно на факта, че голяма част от площите, за които са сключени сделки, все още не са заети, затова се очаква през следващите няколко месеца този показател да се промени.
Към края на юни 2014г. общият обем на офис площи остана без промяна спрямо предходната четвърт, поради липсата на нововъведени в експлоатация сгради. Делът на свободните площи също остана без значителна промяна. Незаети са около 290 000 кв.м. офиси, или малко под 18% от общата отдаваема площ в клас А и Б сгради на пазара в София.
След отбелязаното увеличаване на наемните нива през първите 3 месеца от годината, сега те се запазват стабилни. Може да се очаква слаб ръст през следващите няколко месеца, като резултат на намаленото предлагане на свободни офис площи и при запазване на нивото на търсене.


Източник: MBL|CBRE – специализирана компания в сферата на бизнес имотите в света


Тагове: офис, пазар
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg