EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Топ депозити в КТБ + коригиран списък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Топ депозити в КТБ + коригиран списък

mail09:20 | 11.02.2016прегледи 2291 коментарикоментари 0


Синдиците на фалиралата КТБ публикуваха нови списъците с имената на политици, магистрати, експерти в областта на енергетиката, партии,  търговски дружества с депозити и кредити в банката. В банката влогове са имали други банки, фондове, застрахователни дружества, кметове, общински съветници. Между имената са тези на Ахмед Доган, семейството на Иван Костов, Вежди Рашидов. Между фирмите, които са ползвали услугите на банката е и „Булгартабак”, която взимала кредити в периода 2009 - 2014 г, те са погасени. Влоговете на предприятието надхвърлят многократно погасените заеми. Първият списък е на кредитите и депозитите на лица, заемащи висши държавни и други длъжности и е съставен въз основа на сведения, предоставени от председателя на Сметната палата. Към тях са добавени и хора от ръководствато на банката. Той е разделен в три файла - за физически лица, за юридически лица, и за политически партии. Вторият съдържа консултантски договори, договори за наем и други възмездни и безвъмездни договори, сключени между КТБ и същият кръг лица.

Тук може да се видят списъците за: физически лица, партии, фирми, консултантски договори.

Списък на партиите с влогове и кредити

По-късно синдиците на КТБ публикуваха корегиран списък с влогове и депозите на партиите, тъй като в първия списък са допуснати сериозни грешки. Според корекцията партията Земеделски народен съюз няма над 1 млн.лв. депозит, а само 50 лв.  Областният съвет на БСП във Варна в първия списък бе посочено, че притежава влог от 1 064 964.76 лева, но се оказва, че той е в размер на 85 111.85 лв. 
"Обединен блок на труда – Български лейбъристи" на Кръстьо Петков, за когото първоначално беше съобщено, че е държал в КТБ 1 млн. лв., се оказа с 9929 лв. Според първия списък ДСБ прижеват три влага в общ размер от над 260 хил.лв., във втория списък влоговете са в размер на над 2.4 млн.лв.  

НАП се е самосезирала и вече проверява списъка с политици, магистрати и фирми с влогове и кредити във фалиралата КТБ.

Ето новият вариант:

Корекцията в публикуваните размери на депозити в КТБ се дължи категорично на технически грешки. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ и председател на Временната парламентарна комисия за КТБ. Тя добави, че няма промяна в бенефициентите на средствата, а само в размера на влоговете. „Списъкът се публикува сега, защото такива са сроковете съгласно Закона за кредитните институции, с чиято промяна ние направихме възможно осветляването на всички физически и юридически лица и политически партии с налични депозити и съответно кредити. Това стана възможно след работата на Временната парламентарна комисия за КТБ и това бяха конкретните препоръки към пленарния състав на Народното събрание. Защо е допусната подобна техническа грешка аз не мога да кажа. Въпросът е към хората, които са изготвили въпросния списък“, коментира още Атанасова. Според нея в момента по-важното е да коментираме дали лицата са коректно вписани в тези списъци. „Считам, че размерът на депозита, който беше оповестен и в по-късни часове беше коригиран, се дължи на технически грешки, а не на умишлени такива“, категорична е Атанасова. „Всички тези политически партии, които са посочени, са имали депозити и кредити в КТБ, въпросът е, че имаше корекция по отношение на размера им. Най-интересен е въпросът дали има обвързаност между политическите партии и съдебната власт да се вложители във въпросната банка“, каза още депутатът. Освен това е важно да се изясни дали и как държавни служители, съдии и прокурори, могат да си позволят такива фрапиращи суми. НАП се самосезира и ще бъде извършена проверка, за да се разсеят съмненията, посочи още Десислава Атанасова.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960