EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Топ бг копмании жертва на киберпрестъпления

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Топ бг копмании жертва на киберпрестъпления

mail16:05 | 27.09.2018прегледи 587 коментарикоментари 0


Компании от топ 100 на България са ставали жертва на киберпрестъпления. Това съобщи на тематична дискусия в Хасково началникът на сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев.

Това означава, че те не са обърнали сериозно внимание на киберсигурността. Физически са имали може би непробиваема охрана, но незащитени компютърни мрежи, и така са станали жертва на хакери, уточни Колев. Той цитира ощетена с 600 000 евро фирма от хранителната промишленост и с 300 000 британски паунда компания от строителния бранш.

Колев и негови колеги от ГДБОП участваха във форума "Киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение в Интернет" в хасковската областна администрация. Той е по идея на евродепутата Ева Майдел, която бе сред лекторите. Пред ученици от гимназиалните класове Майдел посъветва потребителите да сменят често паролите си, да бъдат критични към искането на информация в мрежата и да внимават какво споделят.

Явор Колев се спря подробно върху сексуалните престъпления чрез Интернет. Децата на възраст 8 - 12 години са най-уязвими към сексуална експлоатация, посочи той. По негови думи педофили върлуват в най-често посещаваните от подрастващите сайтове.

Сайтовете за запознаства сега се заместват от социалните мрежи. Фейсбук има в България 4,5 милиона потребители, а глобално - 4,5 милиарда и така се превърща в най-голямата държава в света, посочи Колев.

Той и неговите колеги отговаряха и на въпроси на присъстващите тийнейджъри. Областният управител на Хасково Станислав Дечев, депутати, кметове и служители в образователни институции уважиха форума.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg