EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Топ 4 обекта на Юнеско в Турция + снимки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Топ 4 обекта на Юнеско в Турция + снимки

mail10:05 | 29.02.2024прегледи 2026 коментарикоментари 0


Турция е сред държавите с най-богатo наследство от исторически обекти. 21 от тях са част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а 79 обекта са включени в предварителния списък на ЮНЕСКО. Страната е един истински музей под открито небе за древновековни съкровища, благодарение на ключовото си разположение в един от най-значимите географски райони, където историята на цивилизации се е писала и оформяла.

Така че не е изненадващо, че стотици хиляди почитатели на културния туризъм посещават Турция ежегодно. Нека разгледаме някои от най-любопитните и не толкова популярни археологически съкровища на страната – богатства, които да вдъхновят следващото ви пътуване!

Съкровище от Егейския регион: Айзаной

Айзаной, един от обектите в предварителния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, е зашеметяващо древен град в Кютахия, във вътрешната част на Егейския регион. Като основен селищен център на Айзанитите, живеещи в древна Фригия, Айзаной става богат и виден град през римския период, благодарение на отглеждането на зърнени култури и производството на вино и вълна. Айзаной е дом на първата в света стокова борса, Мацелумът, и на най-добре запазеният храм на Зевс в цяла Андола. 

Не пропускайте: В Кютахия, част от Фригийската долина, има множество открити храмове и олтари, посветени на богинята-майка Кибела, както и скални гробници. Не пропускайте да посетите тези фантастични места, докато сте в региона.

Каунос и каменните гробници

Каунос, важен пристанищен град от древността, е сред най-вълнуващите места с руини в Турция със своите скални гробници. В предварителния списък за световното наследство на ЮНЕСКО, Каунос е загубил пристанището си, тъй като с течение на времето морето се е напълнило с тиня. Подобно на Стратоникея, Каунос е раположен в провинция Мугла и е достъпен на 10 минути с лодка по р. Далян. Скалните гробници на Каунос, които също могат да се видят от Далян, датират от четвърти век пр.н.е. и са били използвани през римския период. 

Не пропускайте: Туристически лодки могат да ви отведат до плажа Изтузу, истинско природно чудо, където можете да наблюдавате морските костенурки Карета. По време на инкубационния период и периодите на хвърляне на хайвера на Карета, е забранено да се стъпва на плажа от вечерта до сутринта, тъй като през този крритичен за костенурките период, плажовете са резервирани единствено за тях.

Кибира, с вода течаща от древен фонтан

Разположен в Бурдур, средище на древните цивилизации, Кибира е сред най-важните древни градове в региона, заедно със Сагаласос. От 2016 г. структурите в Кибира, който също е в предварителния списък на ЮНЕСКО, са планирани симетрично, за да предлагат безпрепятствени гледки. В допълнение, след обстойна реставрация, прекрасният 2000-годишен монументален фонтан на Кибира отново тече с питейна вода. Градът е постигнал разцвета си по време на римския период. Други забележителни обекти са стадионът с капацитет за около 10 000 души, където са се провеждали гладиаторски битки, и Одеонът с уникална подова мозайка на Медуза, най-известната от сестрите горгони. 

Не пропускайте: Сагаласос, друг невероятен град в Бурдур, част от предварителния списък за световното наследство на ЮНЕСКО. Заслужава си да го посетите, за да се насладите на неговата 5000-годишна история и да видите фонтана Антонин. Също така си струва да отидете до езерото Салда, природно чудо в провинцията с бял пясъчен плаж.

Мрежово планираният град Приене 

Датиращ от 2000 г. пр.н.е., древният град Приене е близо до град Гюлбахче в Айдън, включен в предварителния списък за световно наследство на ЮНЕСКО. Построен по мрежовия-модел или т. нар. Хиподамова система, разработена от архитект Хиподам Милетски, Приене се смята за един от най-добрите примери за древно градоустройство. Управляван от империята на Селевкидите и Пергамското царство по време на елинистическата епоха, Приене се е присъединил към Рим след смъртта на пергамския цар Атал II. Градът е служил като епископство по време на източноримската епоха и е бил напълно изоставен в края ѝ.

Не пропускайте: След Приене можете да посетите Кушадасъ и да се насладите на син круиз, в район, в който през по-голямата част от годината е достатъчно топло, за да плувате. 

 


Тагове: Турция, Юнеско
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158