EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Токов и газов удари неизбежни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Токов и газов удари неизбежни

mail09:45 | 25.06.2010прегледи 1350 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

През последните дни увеличението на цената на ток, газ и парно занимава експерти и синдикати. На заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество социалните партньори не постигнаха споразумение за предстоящото увеличение. В съвета са участвали финансовият министър Симеон Дянков, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. "Много трудно ще бъде намалено исканото от „Булгаргаз" увеличение на природния газ с 29 % от 1-ви юли, но продължава работата по смекчаване на това поскъпване", призна Ангел Семерджиев след заседанието на съвета, на което бяха обсъдени бъдещите цени на енергоносителите.
Правителството е информирало социалните партньори за възможностите за ограничаване на ръста на цените на електроенергията. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев на съвета е съобщено, че  токът ще се повиши минимално с 2 %.

По отношение на цената на природния газ не са коментирани конкретни числа, освен публично известните за момента 29% поискани от Булгаргаз. „Поскъпването на природния газ ще е по-значително предвид на това, че получаваме газ по дългосрочни договори от „Газпром”, а цената по тях се определя като функция от курса на долара и цената на суровия петрол за девет месеца назад.”, коментира Велев.
КНСБ е категорично против повишаването на цените на природния газ и на останалите енергоносители заради влиянието им върху жизнения стандарт на населението и поради изключително тежката ситуация, в която ще изпаднат десетки фирми.
Ако се повиши цената на природния газ, се очаква много фирми от металургията, химичното и стъкларското производство да изпаднат в тежко състояние.
Трябва да се направи всичко възможно увеличението на газа да е минимално, коментира синият лидер Мартин Димитров. „Щеше да има възможност увеличението на газа да е много по-малко, ако „Булгаргаз” беше взел мерки за управление на валутния риск, защото сега голяма част от това увеличение идва заради поскъпването на долара и поради неуправлението на валутния риск.”

Против държавните субсидии

Българска стопанска камара (БСК) е против субсидирането на топлоенергията чрез увеличаване на изкупните цени на електроенергия, произведена от когенерациите в топлофикациите, коментира Димитър Бранков, заместник-председател на БСК, цитиран от Фокус. "Независимо, че се предлага увеличение на цените на подаваната топлоенергия за бита, то щеше да е много по-голямо, ако не е увеличена изкупната цена на електроенергията, произведена от когенерации – топлофикации, които произвеждат едновременно електрическа енергия и топлоенергия. Така през цената на тока, плащана по линия на общите доставки, т. нар. енергиен микс, от всички се субсидира цената на топлоенергията за бита в цялата страна.", обясни Бранков. Така невидимо се субсидира потреблението на топлоенергията за бита, допълни той.

Фактурите за ток с графа „когенерации”

От 1 юли във фактурите за ток ще има и отделна графа за енергията, произвеждана от когенерации. Това предвижда предложение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/, което е било обсъдено с представители на трите електроразпределителни дружества.
"ЕВН-България" има готовност да изпълни решението на ДКЕВР за нова визия на фактурата, която се планира да бъде въведена от 1 юли с определянето на новата цена на електроенергията, научи БТА от дружеството. За ЕВН включването на допълнителен ред, показващ цената на електроенергията от когенерации, ще даде по-голяма яснота на потребителя за отделните компоненти в цената, заявиха от дружеството.
От ЧЕЗ съобщиха, че дружеството ще изпълни с удовлетворение решението на ДКЕВР за промяна на фактурата за клиентите. Новото оформление на документа предвижда пълна прозрачност на всички елементи, формиращи цената за крайния потребител, и отговаря на европейските изисквания, смятат от дружеството.
На отделни редове във фактурата за клиента ще се съдържа информация за цената за енергия (дневна и нощна), която доставчикът закупува от НЕК, информация за разходите, които клиентът заплаща чрез своята месечна сметка за ток за развитие на възобновяемите енергийни източници - или "зелена енергия",  информация за разходите, които клиентът заплаща чрез своята месечна сметка за ток на топлофикационните дружества за производство на електроенергия от когенерация, информация за разходите на дружеството за достъп и пренос за доставената енергия през мрежите и съоръженията, собственост на НЕК, информация за разходите на дружеството за достъп и пренос през разпределителната мрежа.
Новата фактура е предпоставка за преминаване към отворен пазар, при което всеки потребител може да избира своя доставчик, отчитат от ЧЕЗ.

От дружеството "Е.ОН" коментираха, че ще изпълнят изискванията на ДКЕВР и ще преведат фактурата за ток в изисквания вид.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg