EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ток за 3.5 ст., ако заработят III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ток за 3.5 ст., ако заработят III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй”

mail19:02 | 03.09.2009прегледи 630 коментарикоментари 0


3,5 стотинки ще е тока произвеждан от 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, ако блоковете бъдат пуснати, каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Стефан Воденичаров, председател на Гражданския комитет за защита на АЕЦ „Козлодуй”. „Себестойността на тока, който ще се произвежда от тях е 3,5 стотинки. Вие представяте ли си какво са 3,5 стотинки и колко плащате в момента над 15 – 16 стотинки”, коментира той.
Проектът „Белене” е необходим за България, заяви проф. Стефан Воденичаров. „Ние не може да не бъдем ядрена държава. И всъщност това, че този проект се подхвърля с разни политически или разни други намерения прави лоша услуга. Затварянето на малките блокове доведе и до това, че млади хора не искат да учат ядрена енергетика в МЕИ и ядрена физика в Софийския университет. Ние оставаме без специалисти”, заяви още проф. Воденичаров.
Изграждането на още един блок в АЕЦ „Козлодуй” е нещо, което според мен е реалистично, коментира проф. Воденичаров. „Това, което искам да подчертая е, че България в никакъв случай не трябва да затваря вратата на ядрената енергетика, защото това е бъдещето”, каза още той.
На въпрос какво е бъдещето на ядрената енергетика в България и света, проф. Воденичаров отговори: „Не само по мое мнение – ядрената енергетика е мостът, който ще изведе човечеството през следващите 20 – 30 години към пътя на нова, чиста и по-безопасна енергетика, работеща на други природни принципи. Било водородни принципи, било на други ядрени технологии. Защото всичките тези принципи, които в момента се размахват за възобновяеми източници, опиращи се на вятърна енергия и слънчева енергия, те могат да бъдат само едни добавъчни производители на електричество. А всяка държава, която има едно сериозно стопанство трябва да има едно базисно осигурено производство, един базисен минимум, защото като спре вятъра и угасне слънцето трябва някой през това време да прави ток”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg