EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тимъти Гайтнър: Някои банки ще имат нужда от значителни средства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тимъти Гайтнър: Някои банки ще имат нужда от значителни средства

mail15:08 | 27.04.2009прегледи 1457 коментарикоментари 0


timothy_geithner1Американският финансов министърТимъти Гайтнър заяви, че някои финансови институции ще имат нужда от значителна правителствена помощ, за да протече успешно процесът на тяхното оздравяване.
В интервю за тв AВC той се обяви твърдо против данъчното облагане на инвеститорите, които ще участват в правителствената програма за стабилизиране на финансовата система. Условията по програмата не трябва да се променят на този етап, защото може да се стигне до загуба на доверие от страна на инвеститорите, допълва той, цитиран от Bloomberg.
Икономическият екип на Барак Обама е на път на реализира най-скъпия спасителен план в американската история, чиято крайна цел е да възстанови функциите на финансовата система. Досега са разпределени около 80 на сто от отпуснатите $700 млрд. От една страна планът се сблъсква с недоволството на данъкоплатците, които не са съгласни правителството да оказва помощ на закъсалите финансови институции. От друга страна Конгресът може да откаже да увеличи средствата по спасителния план, в случай че това се наложи, поради неяснотата за начина на тяхното изразходване досега, предава агенция
Тимъти Гайтнър заяви, че са останали около $135 млрд. по програмата за финансова стабилност, но отказа да отговори на въпроса дали ще поиска от Конгреса допълнително финансиране. По-рано през този месец той разкри подробности по дългоочаквания план за изкупуване на неликвидни банкови активи. Посредством комбинирано финансиране с участието на Министерство на финансите и частни инвеститори и с отпускането на евтини кредити и гаранции от Федералната корпорация за застраховане на депозитите и от Министерството на финансите се очаква да се изкупят проблемни активи на стойност $500 млрд.
Според Гайтнър публично-частното партньорство е сравнително консервативен план за разрешаването на проблема с неликвидните активи. Това е далеч по-добър вариант в сравнение с алтернативата правителството да изкупи директно „токсичните“ активи или банките да бъдат оставени да се справят сами с тях. Планът е силно критикуван от известни икономисти, в това число и от нобеловия лауреат по икономика Пол Кругман, според когото правителственото финансиране фактически елиминира риска за инвеститорите.
Миналата седмица финансовият министър предложи големите хедж фондове, дружествата за управление на активи и пазарите на деривативни инструменти да минат под правителствен надзор за първи път в историята на финансовите пазари. Според него трябва да се създаде нов регулатор, който да управлява системния риск и да може да принуждава финансовите компании да увеличават своя капитал или да съкращават кредитирането.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg