EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ТИМ и ЦКБ - поглъщат "Алма тур"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТИМ и ЦКБ - поглъщат "Алма тур"

mail15:34 | 20.09.2011прегледи 1688 коментарикоментари 0


Всички дружества от групата на „Алма Тур” са в процедура по несъстоятелност от днес, предаде БНР. Тази сутрин дружеството е внесло в съда документи за обявяване на фалит. Според закона, основният дял от тях ще бъде придобит от най-големия кредитор на дружеството, в случая това е Централна кооперативна банка, в която „Алма Тур” АД е заложило всичките си активи срещу кредит от 26 милиона лева. Сред активите на „Алма Тур” са хотели по Черноморието, луксозният хотел „Тамплиер” в Банско, както и собственост в няколко държави, където дружеството има представителства.
Сред кредиторите на дружеството са и други копании, собственост на групировката – ЗД „Армеец”, „България ер”. В залога са вписани дори мобилните телефони и принтерите, купувани от дружеството преди септември 2010 г.
Обявяването в несъстоятелност на „Алма Тур” се очакваше след събитията с блокираните чужди туристи и цялата информация, която беше изнесена за финансовото състояние на дружеството. Това каза за Агенция „Фокус” директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му – практически тази процедура е твърде закъсняла. Несъстоятелност, съгласно българското законодателство, трябва да се обяви в 14-дневен срок, след като изпълнителният директор установи това, а по всичко личи, че това се е случило доста по-отдавна. Като цяло, независимо, че е твърде закъсняло решение, общо взето слага края на възможността оттук нататък да пострадат други туристи и фирми, като вече всички кредитори освен основния, който е Централна кооперативна банка, трябва да предявят своите претенции към съда, за да могат да очакват по някакъв начин да бъдат защитени техните интереси, каза Румен Драганов. По думите му – кризата, която възникна на 9 септември с туристите, останали в България, е с неопределени граници и размер и към днешна дата не може да се определи размерът на щетата. Имаме материална щета, която е нанесена на други български търговски дружества, например авиокомпания „България еър”, хотелиери, които са настанявали туристи на „Алма Тур”, нанесена е и щета на субекти, които са на територията на Европейския съюз и страни извън ЕС и това са материалните вреди, причинени на други фирми, които са били контрагенти на групата „Алма” и в същото време на застрахователни компании, на които се налагаше да изплащат застраховки в Русия без да е настъпило застрахователно събитие по отношение на самите фирми, посочи той.
По-късно през деня председателят на Комисията за защита на потребителите Александър Масларски съобщи, че ще забрани на "Алма тур БГ" да предлага туристически услуги. Това стана ясно на извънреден брифинг в МИЕТ, предаде репортер на БГНЕС. В 17 часа Масларски свиква спешно заседание на Комисията заради нелоялната търговска дейност на "Алма Тур". Късно снощи в МИЕТ е бил сформиран кризисен щаб с представители на браншовите организации, "България Ер", "Астрал Холидейс" и други заинтересовани страни. След като "Алма Тур България" обяви несъстоятелност се вземат спешни мерки за превозването на клиентите на компанията, които са в чужбина. Клиентите, които са заплатили депозит за почивката си в чужбина обаче няма да заминат, а парите ще им бъдат възстановени. Александър Масларски изрази разочарование от търговското поведение на "Алма Тур", които въпреки че са знаели за финансовите затруднения, са продължавали да предлагат своя туристически продукт.

Янко Георгиев, изпълнителен директор на "България Ер" увери, че вече се вземат мерки по връщането на всички клиенти на "Алма Тур" от чужбина. Превозвачът ще организира прибирането на засегнатите туристи от Крит и Анталия. Полетите са планирани за 24 септември в събота. Тристранните договори, които имаха "Астрал Холидейс" и "България Ер" с "Алма тур" вече са коригирани на двустранни. В МИЕТ не знаят "Алма Тур" да е във фалит. Всеки един от кредиторите може да поиска дружеството да се обяви в несъстоятелност.

Ето какъв текст може да се прочете, кагото се отиде на интернет адрес www. almatour.net:

"Уважаеми Дами и Господа,Уважаеми клиенти, партньори и колеги на Алма Тур,От името на целия екип благодарим за 20 годишното доверие, което ни гласувахте и което именно в тази юбилейна година не успяхме да защитим.Считано от 21.09.2011г. „Алма Тур-БГ”АД, поради временни финансови затруднения, временно преустановява да приема нови резервации. За вече направените и платени такива, които компанията няма да може да изпълни, следва да се подадат заявления за възстановяване на сумите, като срока в който ще се случи това, фирмата ще обяви по- късно. В тази връзка, моля да се обръщате към Комисия за защита на потребителите относно възстановяването на суми от Застраховка на ТО. Екипа на „Алма Тур-БГ”АД".


Тагове: Алма тур, фалит
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886