EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тече проверка в частни пенсионни фондове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тече проверка в частни пенсионни фондове

mail11:10 | 30.01.2015прегледи 1366 коментарикоментари 0


Прехвърлянето на вноските за втора пенсия на част от хората няма да застраши стабилността на частните пенсионни фондове, заяви финансовият министър Владислав Горанов, който за първи път публично представи предложенията си за възможността да внасяме парите си за втора пенсия в Сребърния фонд, съобщи БНР. Разработени са начини, според които дори и при масово прехвърляне на пари към държавния фонд, пенсионните фондове да не бъдат оставени без средства. В такъв случай вероятно към Сребърния фонд ще отиват активи на частните дружества.
Пред бюджетната комисия в парламента председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев съобщи, че от три месеца тече проверка на сектора по сигнал на четири от големите пенсионни дружества. По думите му дружествата са подложени на драконовски надзор, по-сериозен от този над банките. Мавродиев обясни, че пенсионните компании имат право да инвестират до 10% от парите в свързани фирми. Резултатите от проверката ще станат ясни в близките 1-2 месеца.
Най-вероятно новите текстове за втората пенсия ще влязат в сила със задна дата от 1-ви януари, обясни Владислав Горанов. Той обясни какво ще се случи, ако изберем Сребърния фонд и имаме 5 хиляди лева за втора пенсия.
За тази една година ще има период, в който ще получи 100 процента индивидуален коефициент от държавното обществено осигуряване. През това време тези 5 хиляди лева ще си останат 5 хиляди лева. Ако лицето след една година реши да се премести отново и да възстанови осигуряването си в универсален пенсионен фонд, то ще се придвижи там със същите тези 5 хиляди лева и от месеца, в който започне осигуряване в универсален пенсионен фонд, текущите вноски, в случая тези 5 процента, за които към момента говорим, ще започнат да постъпват регулярно по индивидуалната му партида в избрания от него пенсионен фонд, обясни Горанов.
КФН прогнозира, че след 7 години в частните пенсионни фондове ще се натрупат между 20 и 25 милиарда лева. Сега Фондовете, които ще плащат в бъдеще пенсии в допълнение на държавата, управляват над 8 милиарда лева. От комисията планират в следващите 4 години да се намали таксата за управление, която плащат клиентите.
Изчисленията на Комисията за финансов надзор сочат, че за период на осигуряване от 30-40 години дружествата биха прибрали под формата на такси една четвърт от натрупаните от осигурителите пари по индивидуалните партиди. Затова и таксите ще се намаляват.
От компаниите отчитат стабилност и добра доходност на парите за втора и трета пенсия. От 2000-ната година досега средната постигната е 5-6%, посочи председателят на Асоциацията на пенсионно-осигурителните компании Никола Абаджиев. Резултатите обаче могат да бъдат и по-добри, ако вноските се плащат навреме:
Често вноските за осигурените лица в капиталовите фондове или не достигат, или пристигат с голямо закъснение, което несъмнено носи загуба и за осигуреното лице, защото всички вие знаете, че съгласно закона всеки лев, постъпил в пенсионния фонд, започва да работи този лев за самото осигурено лице.
Универсалните пенсионни фондове ще започнат да плащат пенсии през 2023-та година за родените след 31-ви декември 1959-а година, които задължително се осигуряват в тях. Амбицията е пенсията от НОИ и тази от Фонда да достигне 85% от дохода преди излизането в пенсия. В момента НОИ плаща 57% от дохода преди пенсиониране.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg