EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ТЕЦ Русе:Парно от слънчогледови обелки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТЕЦ Русе:Парно от слънчогледови обелки

mail07:00 | 20.09.2013прегледи 2934 коментарикоментари 0


Русе, Мартин Пенев, БТА
Топлофикация-Русе експериментира с изгаряне на слънчогледови обелки, като това се случва за първи път в страната, съобщи изпълнителният директор на дружеството Георги Недев. По думите му към момента експериментът е успешен. Недев обясни, че обелките се подават към котлите през мелничните системи, които подготвят горивото въглища за изгаряне. Тази биомаса постъпва заедно с въглищата в нея, смила се и вече като прах влиза за горене в котлите, каза той. Идеята е до декември да има котел, в който да се изгаря гориво с 15 или 20-прцентно съдържание на биомаса - не само слънчогледови
обелки, но и царвична шума, дървесен чипс и други отпадъци. За това обаче са нужни реконструкции, допълни Недев.
При това технологично оборудване съдържанието на биомаса в количеството гориво не трябва да бъде повече от 5 процента, тъй като може да се стигне до нестабилност в изгарянето в котела, уточни Недев.
Валентин Терзийски, изпълнителен директор на Топлофикация-Плевен, която е собственик на русенската централа, обясни, че инвестиционните намерения са свързани с промяна на горивната база. Целта е да бъде заменена вносната горивна база - въглища, с енергийни суровини от страната - биомаса, гориво, произведено от битови отпадъци, утайки от пречиствателни станции и въобще всичко, което е възможно да бъде оползотворено с произход България.
"В областта има много обработваеми площи. Начинът да си помогнем сами е да използваме възможността от региона за набавяне на гориво - биомаса, за да може разходите, които топлофикационното дружество ще осъществи, за да закупи единица енергиен носител, да останат на територията на областта. Така ще се повишат доходите на живеещите тук, а те пък ще могат да си платят разходите за услугите, които използват", обясни Терзийски, който е и заместник-председател на Браншовата камара на енергетиците в България и на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.
По думите му и двете организации смятат, че е наложително топлофикационните дружества в страната да оползотворяват битови отпадъци, тъй като от следващата година влиза в сила ескалация на таксите за депониране по европейска директива. Те ще бъдат драстично увеличени, като ще има стъпаловидно увеличение всяка година.

От 1 август "Топлофикация Русе" ЕАД предоставя на своите клиенти 1 МВтч. топлоенергия (с топлоносител гореща вода) на цена 72,66 лева без ДДС. Това е с 1,19 лева по-малко от одобрената цена и съответства на поисканата от дружеството цена за утвърждаване от ДКЕВР. От същата дата е въведена и фиксирана пределна цена за подгряване на един куб. м битова гореща вода, която ще бъде на стойност от 9 лева за всички абонати на дружеството. Досега тя е достигала до 18-20 лева. Терзийски коментира, че намалението на цената на тока с 5 процента ще доведе до спад в приходите на ТЕЦ-Плевен
с 9 860 000 лева годишно, а на ТЕЦ-Русе - около 2 млн. лева. От своя страна Георги Недев обясни, че към момента делата, които ТЕЦ-Русе води срещу некоректни платци, са над 200. Той отбеляза, че неизплатените от гражданите задължения са по-малко, отколкото в други градове. Недев допълни, че абонатите на ТЕЦ-Русе са 18 000, което е една трета от домакинствата в града. Той обясни, че към момента задълженията на дружеството, наследени от предишен период са над 3 млн. лева, а текущите са между 1 и 1,2 млн. лева.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg