EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ТЕЦ "Марица изток" 3 излезе на свободния пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТЕЦ "Марица изток" 3 излезе на свободния пазар

mail11:05 | 23.02.2024прегледи 1380 коментарикоментари 0


ТЕЦ "Марица изток" 3 излезе на свободния пазар, тъй като договорът за изкупуване на електроенергия с НЕК изтече. Това съобщи за БТА председателят на КНСБ в дружеството Стефан Стефанов. "Централата няма да работи в момента тъй като пазарът е с много ниски котировки. 145 лева за мегаватчас, при положение, че себестойността е 250 лева и не е рентабилно да работи. Вносът на електроенергия в момента е на много ниски цени", посочи той.

От думите на Стефанов стана ясно, че към момента в дружеството няма съкращения и "желанието на ръководството е да не се стига до съкращения на работници", заяви синдикалистът. Той подчерта, че дружеството ще се опита да работи сезонно, но "тъй като тази зима беше топла се надяваме през следващата година цените да са по-добри". През летните месеци ще бъде извършен ремонт и централата ще бъде въведена в резерв като балансираща и на диспечерско разположение според необходимостта, обясни Стефанов.

Председателят на КНСБ в ТЕЦ 2 и общински съветник в Общинския съвет на Стара Загора Деян Дяков заяви, че „ако през октомври има цена на тока, която да ги устройва ще продължат да работят и да заплащат емисиите си, но ако това не се случи ще започнат съкращения. Цената на борсата в момента не ги устройва и държавата не им изкупува електроенерията и са в същото положение, в което ще бъде ТЕЦ 2 след месец юни. Защото до тогава ние работим на регулиран пазар и черпим стари количества по заповед на енергийния министър", каза Дяков. 

Той обясни, че в Рудник 3 няма производство от няколко месеца, "защото "КонтурГлобал" не са им давали заявки за въглища от шест месеца. Те черпят въглища, които бяха на склад и на практика Рудник 3 отдавна не копаят", посочи Дяков.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158