EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ТЕЦ "Брикел" спрян принудително?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТЕЦ "Брикел" спрян принудително?

mail14:00 | 13.10.2010прегледи 2435 коментарикоментари 0


Министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи пред журналисти в Министерския съвет, че ако ТЕЦ "Брикел" не бъде доброволно изведен от експлоатация, това ще стане принудително.Министърът не уточни кога това ще стане. Сега се подготвя технологичен график за последователното извеждането на съоръженията от експлоатация, защото нямаме ясни сигнали, че ще бъде изпълнено предписанието на министерството за спиране на дейността на предприятието на 30 октомври, посочи министърът.
Министър Караджова вчера е изпратила писмо до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за преустановяване доставката на въглища от мини "Марица" за "Брикел" от 20 октомври. През юни тази година са изтекли разрешените 20 000 часа работа на предприятието без сероочистващи инсталации. Собственикът досега не е направил инвестиции в такива екосъоръжения и по тази причина предприятието не може продължи да работи.
Министърът добави, че ако предприятието продължи работа, на страната ще бъдат наложени санкции от ЕК.
Между 1000 и 2000 души ще останат без работа, съобщи Караджова. Представители на Министерството на труда и социалната политика проучват приватизационния договор за наличие на клаузи за изплащане на обезщетения на работниците. С представители на
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се проучват възможности по линия на международни фондове за създаване на временна заетост по програми за рекултивация на земите в района на предприятието, а експерти на Министерството на труда и социалната политика търсят възможности за създаване на програми за нов тип заетост в региона.
Министърът допълни, че в края на юни от собственика на дружеството е поискан график за извеждането на предприятието от експлоатация. Вместо това той ни представи график как хипотетично до 2013 г. ще строи сероочистващи съоръжения, отбеляза министърът. В това по думите й няма нищо лошо, но през това време предприятието няма право да работи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145