EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ТЕЦ Бобов дол мисли за "Зелената сделка"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТЕЦ Бобов дол мисли за "Зелената сделка"

mail09:15 | 06.03.2020прегледи 3564 коментарикоментари 0


ТЕЦ “Бобов дол”, “Топлофикация Перник” и мините от югозападния въглищен район в рамките на една година ще изготвят план, който да бъде свързан с това как да се премине плавно към “Зелената сделка”, лансирана от ЕС. Това заяви Кристина Лазарова - председател на борда на директорите на ТЕЦ “Бобов дол” и представител на въглищната индустрия от Югозападна България. Планът ще включва създаване на платформа, в която ще бъдат поканени централите, общините, представителите на Министерството на енергетиката и на синдикатите.

“Зелената сделка” ще се случи със или без нас. България не е малка страна в т. нар “зелен пакет”. След влизането ни е европейската общност на 1 януари 2007 г. ние делегирахме това, че ще бъдем част от нея. “Зелената сделка важи и за нас”, каза Лазарова. Тя посочи още, че повишението на цените на емисиите за въглищните централи прави тяхната работа икономически нецелесъобразна.

“На база на изводите, които ще направим за една година при варианти за замяна на въглищата с микс - ВЕИ, геотермална енергия или природен газ, трябва да решим кой е най-правилният път за нас, и разбира се как да се финансират частично централите, за да преминат плавно този преход”, уточни председателят на борда на директорите на ТЕЦ “Бобов дол”.

Източник: 24 часа


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg