EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Технологични инвестиции в С. Арабия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Технологични инвестиции в С. Арабия

mail09:45 | 09.02.2023прегледи 817 коментарикоментари 0


Саудитска Арабия привлича над 9 милиарда долара под формата на инвестиции в "технологии на бъдещето", включително и от американски технологични гиганти като "Майкрософт" (Microsoft) и "Оракъл" (Oracle Corp), които изграждат центрове за облачни технологии в кралството, съобщи представител на саудитското правителство, предаде Ройтерс. 

"Майкрософт" ще инвестира 2,1 милиарда долара в създаването на голям център за обработка на данни и облачни услуги, а корпорацията "Оракъл" планира да инвестира 1,5 милиарда долара в изграждането на подобно съоръжение в Рияд, обяви саудитският министър на комуникациите и информационните технологии Абдула бин Амер ал Саваха. 

"Оракъл" съобщи за Ройтерс, че инвестицията в Саудитска Арабия ще бъде реализирана в продължение на няколко години. 

Саудитският министър на комуникациите и информационните технологии добави, че китайският технологичен конгломерат "Хуавей" (Huawei) ще инвестира 400 милиона долара в облачна инфраструктура, която ще обслужва дейността на компанията в Саудитска Арабия. Част от инвестицията на "Хуавей" включва и създаването на център за облачни технологии, който ще бъде изграден съвместно със саудитския държавен петролен гигант "Арамко" (Aramco).

На този фон "Арамко" обяви, че сключва споразумение за стратегическо партньорство с американската компания, която управлява онлайн платформата "Зуум" (Zoom). Предвижда се бъде изграден първият център за обработка на данни на "Зуум" в Саудитска Арабия. Очаква се той да обслужва кралството и други страни от региона и да бъде свързан с глобалния център за обработка на данни на "Зуум". Американската компания също така ще проучи възможностите за съвместно разработване с "Арамко" на иновативни технологични решения за развитието на сектора на енергетиката. 

Саудитските власти притискат международни компании да инвестират в кралството и да установят регионалните си централи в Рияд, ако искат да участват в изпълнението на поръчки, възлагани от правителството на азиатската страна, отбелязва Ройтерс.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905