EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Техническите преговори по ОП 2014-2020 с ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Техническите преговори по ОП 2014-2020 с ЕК

mail17:40 | 23.09.2014прегледи 4301 коментарикоментари 0


Техническите срещи с ЕК относно отразяването на официалните коментари по проектите на оперативни програми 2014-2020 г. се осъществяват според заложения план, беше отчетено на работна среща на вицепремиера по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова с ресорните заместник-министри и ръководители на управляващите органи. Това съобщи пресслужбата на кабинета.
В началото на август седем програми получиха коментари от ЕК, като повечето от тях вече са отразени и са започнали преговори по същество. Тази седмица се очаква Програмата за развитие на селските райони да получи първите коментари на Комисията по мерките и подходите, включени в нея. Единствено програмата "Морско дело и рибарство", чието изготвяне беше забавено през първата половина на годината, не е изпратена в Брюксел. След като забавянето беше наваксано, програмата ще бъде
подадена до края на месеца.
В най-напреднала фаза, с постигнати договорености с ЕК, е програма "Човешки ресурси", чийто финален вариант утре ще бъде разгледан от Министерски съвет.
Напредък в преговорния процес има програма "Региони в растеж", където двете страни са обсъждали редица варианти за запазване на 67-те града, предложени за финансиране, включително обособяването на водещи центрове на растеж и към тях малки градове с подкрепящи функции. По отношение на инвестициите в
сектора на здравеопазването, безспорен приоритет е спешната медицинска помощ. Останалите инвестиции са обвързани с конкретните реформи в сектора.
Напредък отчита и новата програма "Наука и образование за интелигентен растеж", чийто актуализиран вариант е изпратен в Брюксел. С успех е преминало и обсъждането в рамките на тематичната работна група.
В рамките на днешната среща са коментирани и видът, и размерът на финансовите инструменти, чието използване ЕК препоръчва по всички приоритетни оси на програма "Иновации и конкурентоспособност". Анализите, които предстои да бъдат
завършени в най-скоро време, ще определят параметрите на финансовите инструменти и по други програми - "Околна среда", "Регионално развитие" и "Човешки ресурси".
Очаква се до 15 октомври актуализираните варианти по оперативните програми да бъдат изпратени в Брюксел, след което Комисията може да изпрати отново коментари или да покани управляващите органи на среща.
"Отчитаме максимална мобилизация както на политическо, така и на експертно ниво за отразяването на коментарите на Европейската комисия и решаването на отворените въпроси. След края на първия кръг от преговорите с партньорите ни от Брюксел  ще отчетем публично напредъка по всички програми за периода 2014-2020 г. Финалните варианти на програмите ще бъдат официално изпратени в Комисията чрез системата SFC 2007, само след като бъдат изяснени всички технически детайли и бъдат решени откритите въпроси. По този начин ще избегнем връщането от страна на ЕК на коментари по едни и същи теми и можем да постигнем максимално бързо одобрение на програмите от страна на Комисията", е коментирала вицепремиерът Илияна Цанова, цитирана от пресслужбата.


 


Тагове: преговори, ЕК, ОП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg