EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Техеран иска нова военна техника от Москва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Техеран иска нова военна техника от Москва

mail12:20 | 18.02.2016прегледи 4855 коментарикоментари 0


Руският президент Владимир Путин разговаря във вторник с иранския министър на отбраната Хосейн Дехган, който е на посещение в Москва, пише в. "Независимая газета". Програмата на чуждестранния военачалник включваше освен това срещи с министъра на отбраната генерал Сергей Шойгу и вицепремиера Дмитрий Рогозин, в чийто ресор влиза отбранително-промишленият комплекс. Военнотехническото сътрудничество (ВТС) между Москва и Техеран не изисква намеса на най-високо равнище - основният съюзник на Русия и на Сирия в борбата със забранената на руска територия групировка "Ислямска държава" (ИД) бездруго ще получи толкова оръжия и бойна техника, колкото може да плати. Приблизителната стойност на договора е осем милиарда долара.  
 А иранските ни партньори се радват на превъзходен военен апетит, съчетан с изискан вкус, отбелязва статията. Още преди визитата подчинените на министър Дехган изпратиха в Москва списък с онова, което биха желали да придобият. Очаква се още сега да бъде сключен договор за доставка на многофункционални изтребители Су-30СМ от поколение 4++ с оглед бъдеща локализация на производството с евентуални довършителни операции в ирански предприятия.
 Освен това, иранците искат да видят на своите летища учебно-бойни самолети Як-130 и хеликоптери от фамилията Ми-8/17. И да се бранят срещу заплахи откъм морето с брегови мобилни ракетни комплекси "Бастион", комплектовани със свръхзвукови противокорабни ракети "Яхонт". Иран показва също интерес към кораби от клас фрегата и дизелово-електрически подводници като тези от проект 636, които могат да носят ракетни комплекси "Калибър". 
Донякъде изненадващо е да видим в списъка с поръчки и руски танкове Т-90. Съвсем наскоро първо командващият сухопътните войски на Иран бригаден генерал Ахмад-Реза Пурдастан, а сетне и самият военен министър Хосейн Дехган заявиха официално, че в контекста на санкциите ирански инженери са направили пробив в заместването на вноса, създавайки танка "Карар", по нищо неотстъпващ на Т-90, затова продукцията на "Уралвагонзавод" вече не е актуална. Сега проличава, че това е бил търговски ход, за да свалят цената и да договорят трансфер на технологии, та да произвеждат Т-90 в страната си.
    Ядрената сделка с Техеран, оформена с резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, забранява обаче до 2020 г. да бъдат доставяни на Иран танкове, бойни бронирани машини, едрокалибрени артилерийски системи (от 100 мм нагоре), бойни самолети и хеликоптери, военни кораби, ракети или ракетни системи. Москва безспорно има интерес нейният главен съюзник в Близкия изток да е добре въоръжен, още повече че позициите на Русия и на Техеран за съдбата на Башар Асад и за бъдещето на региона като цяло са на практика идентични. Но САЩ и съюзниците им имат диаметрално противоположно виждане за ситуацията, затова е твърде вероятно да блокират всеки опит за заобикаляне на резолюция 2231.
    Никой обаче не забранява на Иран да бъдат доставяни отбранителни системи. Интригата е само какво означава терминът "отбранителни". Знае се, че още през 2007 г. Русия сключи с Иран договор за доставка на пет дивизиона зенитни ракетни системи Ес-300 ПМУ-1, общо 40 пускови установки,  на стойност близо 800 милиона долара. Американците обаче гледаха посвоему на доставките на Ес-300 за Иран - в крайна сметка обявиха комплекса за ударно оръжие и прокараха силово през Съвета за сигурност на ООН резолюция, забраняваща да се предоставят модерни оръжия на Техеран. А тогавашният руски президент Дмитрий Медведев с готовност прие да изпълни резолюцията: иранският договор за Ес-300 бе анулиран, а компанията "Рособоронекспорт" без малко не отнесе многомилиардна глоба за неизпълнената поръчка.
    Искът на Техеран срещу Москва бе гледан в женевския арбитраж, но до плащания не се стигна, тъй като настъпиха коренни промени в ситуацията около иранската ядрена програма. През април 2015 г. забраната за доставка на Ес-300 в Иран бе вдигната с указ на Владимир Путин. В резултат на което иранските военни ще получат сега ракетни комплекси с подобрени тактико-технически данни - Ес-300 ПМУ-2. Договорът на стойност 1 милиард долара се очаква да бъде изпълнен още към началото на 2017 г. А първият от четирите договорени дивизиона ще бъде доставен до месеци.    
Иранският министър на отбраната преговаря в Москва и за доставка на зенитни ракетни комплекси "Бук" за борба с въздушни цели на малки и средни височини. Не ще и дума, ешелонираният зенитно-ракетен щит съвсем не се създава срещу "Ислямска държава", която засега не разполага със средства за въздушнокосмически атаки. Такива обаче имат Турция, САЩ и саудитците. Израел също, но за момента Тел Авив се държи твърде деликатно в създалата се ситуация, тъй че се брои един вид извън играта. Никой не знае какво ще последва.
/със съкращения, превод:БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960