EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тестовете откриха още 136 млрд.евро лоши кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тестовете откриха още 136 млрд.евро лоши кредити

mail14:00 | 30.10.2014прегледи 1212 коментарикоментари 0


Ikonomika.org
Завърши одитът на 130-тне най-големи банки в еврозоната, извършен от Европейската централна банка заедно с националните централни банки и външни одиторски фирми и консултанти. Заедно с одита беше извършен и стрес тест за устойчивост при икономически шокове.
Най-интересните резултати:
- Бяха установени допълнителни лоши кредити за над 136 милиарда евро, за които ще бъдат начислени съответни обезценки (провизии)
- Стрес тестът анализира какво ще се случи с банките при продължителен икономически шок и резултатът показва над 260 милиарда евро общ негативен ефект
- За да подобрят представянето си, банките са подсилили баланса си с мерки за над 200 милиарда евро, вкл. увеличение на капитала за 60 милиарда евро
- Само една банка има отрицателен капитал при основния сценарий на стрес теста и тя вече си е увеличила капитала. Т.е. нито една банка не е фалирала в резултат на одита и стрес теста.
- 25 банки не покриват изискванията за капитал, като общо недостигът на капитал е 25 милиарда евро; 12 от тези банки вече са предприели мерки и са набрали необходимия капитал, дори и повече (19 милиарда евро); 3 банки изпълняват планове за преструктуриране, които им позволяват да покрият изискванията, а една банка е в ликвидация; остават 9 банки с общ капиталов недостиг от под 7 милиарда евро – те трябва да подготвят планове за покриване на изискванията до 10 ноември.
- От 25-те банки, които не покриват изискванията, 3 имат поделения в България – това са гръцките Евробанк, Националната банка на Гърция и Пиреос. И трите вече са набрали капитал, за да покрият изискванията: Евробанк с 2.9 милиарда евро, Националната банка на Гърция с 2.5 милиарда евро и Пиреос с 1 милиард евро. Евробанк и Националната банка на Гърция също така изпълняват планове за преструктуриране. В резултат, и трите банки вече са покрили изискванията на Европейската централна банка и нямат капиталов недостиг.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150