EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Терор и в Мюнхен - стрелба & убити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Терор и в Мюнхен - стрелба & убити

mail11:49 | 24.07.2016прегледи 6386 коментарикоментари 0


 AFP /©

/Обновена/ Докато баварската столица се съвзема след преживения кошмар, а следователите събират парченцата от пъзела, за да дадат отговор на въпроса как и защо се стигна до стрелбата, която отне живота на деветима младежи в Мюнхен, в Германия беше даден старт на политически дебат за това как подобни трагедия да се избягват в бъдеще.

Най-напред се чу гласът на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, която разкри пред един от водещите вестници в страната, че федералното правителство е обмисляло разполагане на военнослужещи от Бундесвера в Мюнхен – предложение, което до този момент едва ли някой би дръзнал да представи в Германия. В това отношение страната се различава значително от такива като Белгия или Франция, където при необходимост армията може да се използва за кризисни ситуации. 

"Докато степента на нападението не беше известна, специални подразделения на Бундесвера бяха приведени в готовност", разкри германският военен министър. За евентуалното им използване обаче компетентните полицейски органи сами е трябвало да решат, уточни Урсула фон дер Лайен. "Те наблюдават развитието на терористичната ситуация и знаят точно кога са достигнали границата си, или се нуждаят от специални умения, които притежава само Бундесверът", обясни министърът на отбраната на ФРГ. 

По-късно подобно настояване директно отправи и министърът на вътрешните работи на най-голямата германска провинция Йоахим Херман, който призова при терористични заплахи полицията да има възможност да поиска подкрепа от Бундесвера.
При екстремни ситуации е неразбираемо защо обучените и опитни военнослужещи да не може да бъдат задействани в операция, подчерта Херман.

„Хората имат право на защита“, заяви баварският вътрешен министър, допълвайки, че намесата на армията се допуска в редица европейски страни. 

Исторически базираните резерви на Берлин за използването на армията за вътрешни цели Херман контрира с аргумента, че „не живеем във времената на Ваймарската република. Имаме абсолютно стабилна демокрация“. 
Ролята на полицията при извънредни ситуации обаче трябва да остане водеща. При участие Бундесверът трябва изцяло да бъде подчинен на властите в провинцията, в която е задейтван, подчерта християнсоциалистът. 

И обратно в Берлин. След атаката в Мюнхен федералният министър на вътрешните работи на ФРГ Томас де Мезиер не изключи затягането на законодателството по отношение на притежанието на оръжия, което според него не е „много строго“.

Германският вицеканцлер, министър на икономиката и енергетиката, и председател на ГСДП Зигмар Габриел също настоя за ограничаването на достъпа до огнестрелно оръжие и засилване на контрола върху тях на територията на цялата страна.

„Оръжейният контрол е важна точка. Трябва да направим всичко, за да ограничим достъпа до смъртоносни оръжия и да засилим контрола. Как може един лабилен или дори психично болен 18-годишен да се сдобие с огнестрелно оръжие? Това ще бъде разследвано. Нещо повече: социалните и психологически извънредни ситуации изискват съответно състояние и едно общество, което да наблюдава и да се намесва - особено от страна на младите хора“, подчерта германският политик. 

Българка сред пострадалите

При нападението на 18-годишния иранец са загинали предимно млади хора. Жертвите са на възраст между 14 и 21 години. 12-годишно момче е с опасност за живота. 16 общо са ранените. Най-възрастната жертва е жена на 45. 

Българска гражданка с инициали Е.Д. е пострадала в суматохата в мюнхенския търговски център "Олимпия". Тя е със счупена ръка и е настанена в лечебното заведение „Нусбаумклиник”, където след преглед е установено, че няма опасност за живота й.

Жената е на 52 години и е от Пазарджик, била е на гости на сестра си в Мюнхен. В момента, в който са влизали да пазаруват в търговския център, паникьосани хора са започнали да тичат навън, блъснали са я, тя е паднала и така си е счупила ръката. 

Генералният ни консул в Мюнхен Антоанета Байчева е уведомила премиера Бойко Борисов за пострадалата българка.  

Борисов е разпоредил на генералния консул да посети незабавно пострадалата в болницата и да окаже пълно съдействие, съобщи правителствената пресслужба.

Кой е стрелецът?

Предполагаемият извършител - 18-годишният германец с ирански корени Давид Али Сонболи, е бил ученик, роден и израснал в Мюнхен. 
При претърсването на стаята му в жилището, където е живеел с родителите си, не е намерено нищо, което да подсказва на следствието връзка с близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Сред вещите му обаче е намерена книга със заглавие "Амок в главата ми - защо учениците убиват". Дали обаче 18-годишното момче е имало проблеми в училище, все още не се съобщава. Открити са също и други материали, които насочват към заключението, че момчето може би е бил обсебено от темата за масови убийства.Дали обаче 18-годишното момче е имало проблеми в училище, все още не се съобщава. 

От Прокуратурата в Мюнхен разкриха, че са налице индикации, че младият мъж е страдал от депресивно заболяване и е започнал медицинско лечение. Тази информация все още не е изцяло потвърдена, но се "вписва в картината", заяви говорителят Томас Щайнкраус-Кокс. 

От полицията уточниха, че младежът също така не е имал „абсолютно никакво отношение към темата за бежанците“. Шефът на мюнхенската полиция Хубертос Андре заяви, че нападателят вероятно е бил повлиян от норвежкия масов убиец Андрерш Брейвик. Твърдението, че нападателят в баварската столица целенасочено е нападнал подрастващи, към момента се анализира. Прокуратурата разполага с доказателства, че той ги е подлъгал със съобщение във "Фейсбук", в което им обещава, че "ще ви купя каквото пожелаете, само да не е прекалено скъпо", е гласяла онлайн поканата, изпратена от него.

Според директора на баварската Служба за криминални разследвания Роберт Хаймбергер, Давид С. е използвал 9-мм оръжие, което очевидно е било незаконно. Откъде младежът е имал пистолет, все още не е ясно. Юридическо разрешение за притежаването му не е открито. 

Колко пъти е стрелял не може да бъде уточнено, отбеляза Хаймбергер, допълвайки, че анализи на видеозаписи ще покажат дали стрелецът е бил опитен. В раницата му обаче са били открити общо 300 броя муниции. 
Меджувременно стана ясно, че стрелецът, който в петък откри стрелба пред търговски център в баварската столица, се е самоубил пред очите на полицейските служители.
Пояснява се, че 18-годишният е имал контакт с полицейски патрул около 20.30 минути (местно време). Към онзи момент органите на реда не са били наясно нито как изглежда нападателят, нито дали е бил само един. При приближаването им към младежа той е извадил оръжие, насочил го е към главата си и е произвел изстрел. 

Премиерът на германската провинция Бавария Хорст Зеехофер обяви 23 юли за ден на траур след стрелбата в Мюнхен, съобщава „Зюддойче цайтунг“. 

Все още не са ясни мотивите на стрелеца, полицията разследва всички обстоятелства около него. Баща му е отведен за разпит.
Няма други съучастници в атаката. Многобройните очевидци, които свидетелстваха за общо трима нападатели, са взели двама цивилни полицаи за нападатели. Те са се намирали в мола по време на нападението и са погнали с оръжията си нападателя, затова хората са решили, че става дума за атака от поне трима души.

През цялата нощ уплашени граждани съобщаваха за стрелба на различни места в града, но това бе опровергавано. Вероятно причина за тези сигнали е това, че хората са виждали как всички в паника изпразват по нареждане на полицията улици, метрото и обществени сгради и са смятали, че и на това място има атака. 

Според Ройтерс американските спецслужби изхождат от атака, причинена в амок. Иранците са шиити, а „Ислямска държава” и „Ал Кайда” са сунитски терористични организации. Това засега прави по-вероятна версията за атака в амок, съобщава представител на тайните служби на САЩ пред Ройтерс.

Съобщенията по-рано:

Десет души загинаха в Мюнхен, сред които и нападелят, при стрелба, извършена от 18-годишен германец от ирански произход, чийто мотив все още е "напълно неясен", заяви тази нощ началникът на полицията Хубертус Андре, цитиран от ДПА. По последни данни на полицията при атаката са били ранени 16 души, трима от които са в критично състояние. 
"Въпросът дали това беше тероризъм или луда безразборна стрелба е свързан с мотива, а ние засега не можем да кажем нищо за него", каза Андре на пресконференция. 
Нападателят носел пистолет и червена раница, когато започнал да стреля в ресторант "Макдоналдс" в 17,52 ч. (15,52 ч. по Гринуич) в търговския център "Олимпия".
Сред жертвите има деца, а трима от ранените 16 души остават в критично състояние, съобщи Андре.
Двама мъже, първоначално заподозрени като съучастници в стрелбата, които напуснали местопрестъплението с кола, по-късно били разпитани и било установено, че нямат нищо общо.
Тийнейджърът, който имал двойно германско и иранско гражданство и живеел в Мюнхен от повече от две години, се застрелял в главата в странична улица на около километър от мола. Раницата му била изследвана с робот за експлозиви. Не беше съобщено за намерени такива. 
Тялото на заподозрения било открито около два и половина часа след атаката и било установено, че това е стрелецът, въз основа на свидетелски показания и видеозаписи от атаката. Младежът не бил познат дотогава на полицията и няма доказателства за връзки с терористични организации, каза Андре, цитиран от Асошиейтед прес. 
Свидетели бяха съобщили за трима мъже с дългостволно огнестрелно оръжие, но Андре заяви, че стрелецът е действал сам. След избухването на стрелбата градските власти изпратиха съобщение по смартфоните за тревога и обявиха извънредна ситуация в града. Тази нощ полицията обяви предпазливо край на тревогата. Макар че първоначално тя определи стрелбата като акт на тероризъм, впоследствие заяви, че няма индикации за замесен ислямски екстремизъм. Един свидетел твърди, че е чул стрелецът да крещи обиди против чужденците. 
"Въпросът "тероризъм или безразборна стрелба" е свързан с мотива, а ние не го знаем. Не можем да разпитаме заподозрения, така че разследването е малко по-трудно. Трябва да установим с кого е контактувал преди стрелбата", каза Андре. 
Видеозапис от мобилен телефон, качен онлайн, показа заподозрения, облечен в черно, застанал на паркинг на покрива на мола, да крещи на снимащия, като в един момент заявява "Аз съм германец" и после стреля. 
Германският канцлер Ангела Меркел е редовно информирана за ситуацията, заяви началникът на кабинета й Петер Алтмайер. "Всичко, което знаем и можем да кажем засега е, че това беше жестока и нечовешка атака", каза той по телевизия А Ер Де. "Не можем да изключим, че има терористична връзка. Не можем и да го потвърдим, но разследваме и в тази посока", добави той.
"Абсолютна сигурност може да имате само в държава с абсолютно следене, а никой не иска това, това би било противно на свободния европейски начин на живот. Но, както отново стана ясно днес, не можем да омаловажаваме опасността. Това е опасност, на която са изложени много страни, особено на запад, и затова е важно да предоставим на нашите агенции за сигурност инструментите, от които се нуждаят за борба с екстремизма", продължи той.

Многобройни полицейски сили бяха разположени в района на северната част на Мюнхен, близо до Олимпесйкия стадион. Общо бяха задействани 2300 полицаи, включително елитната част Ге Ес Ге 9 и екипи на спецчасти от други германски провинции и от съседна Австрия. Събтията се разиграха недалеч от мястото, където палестински нападатели откриха огън в олимпийското село през 1972 г. и убиха 11 израелски атлети. Антитерористичното звено Ге Ес Ге 9 беше създадено именно след тази атака, но градът преживя една по-тежка през 1980 г., когато 13 души бяха убити и над 200 ранени при бомбен атентат, за който бе обвинен студент с връзки с неонацистка група, припомня АП. 

Мнозина направиха аналог със случилото се на същия ден в Осло преди пет години. На 22 юли 2011 норвежкият десен радикал Андерс Брейвик взриви експлозив пред правителствена сграда в центъра на Осло, при което загинаха 8 души, а 200 бяха ранени. Няколко часа по-късно той откри стрелба в младежки лагер на остров Утьоя, при което яха убити 69 и ранени 66 души. Терористът единак смята левите политици за главна причина за голяма част от социалните проблеми на страната си. Той бе осъден на 21 години затвор с възможност за удължаване на присъдата. Това е най-тежкото наказание съгласно норвежкото правораздаване.

"Дойче бан" предложи на туристите, които заради транспортния колапс след стрелбата не могат да напуснат Мюнхен, да пренощуват във вагоните на влаковете, спрени на станциите около града, предаде ДПА. 

Според замисъла на ръководствто на германския жп концерн, туристите могат да намерят временен подслон във вагоните, както и закуска. След стрелбата беше спрян общественият транспорт в града. Фейсбук активира услугата "Проверка на безопасността" (Safety Check), която позволява на ползвателите на социалната мрежа  оперативно да информират, че са оцелели в случай на стихийно бедствие, катастрофа или терористичен акт. 

Освен това в социалните мрежи във връзка със случилото се беше стартиран  хаштаг "отворена  врата", който да съдейства на потребителя да намери безопасно място в града при нужда.
Мюсюлмански вестник съобщи, че мюнхенските джамии ще бъдат отворени тази нощ за всеки, който се нуждае от подслон.

Коментари

Германия не може да потвърди, че стрелбата в Мюнхен, при която девет души бяха убити вчера, е акт на тероризъм, заяви началникът на кабинета на канцлера Ангела Меркел, цитиран от Ройтерс.
Мюнхенската полиция съобщи, че девет души са убити при атаката, вклювайки мъртвото тяло, намерено на местопрестъплението. Полицията се опитва са установи дали то е на един от нападателите. Медиите съобщиха, че мястото около тялото било блокирано, защото има опасения от заложени експлозиви. 
"Не можем да изключим, че това е свързано с тероризъм, но и не можем да го потвърдим, обаче разследваме и в тази посока", каза Петер Алтмайер по германска телевизия късно снощи. Той съобщи, че днес по обед ще се състои заседание на Съвета за национална сигурност (кабинета по сигурността), което ще направи оценка на ситуацията. 
Съветът за национална сигурност, оглавен от канцлера Ангела Меркел, включва Алтмайер, министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен, вицеканцлера Зигмар Габриел, външния министър Франк-Валтер Щайнмайер, министъра на правосъдието Хайко Маас, на финансите Волфганг Шойбле и на развитието Герд Мюлер, предаде ДПА.
Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер, който вчера вечерта кацна в Ню Йорк за ваканция, се връща в Германия, съобщи говорител на вътрешното министерство, цитиран от Ройтерс. Министърът е бил в самолета в момента на атаката.

Смъртоносната стрелба в Мюнхен е "отвратителна терористична атака", целяща да всее страх в Германия, след като Франция беше атакувана миналата седмица, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Ройтерс.
18-годишен германски гражданин от ирански произход застреля девет души в мюнхенски мол, но шефът на градската полиция заяви, че мотивът му засега е напълно неясен.
Терористичната атака, която порази Мюнхен, убивайки много хора, е отвратителен акт, който цели да посее страх в Германия след други европейски страни, заяви Оланд. Германия ще устои, тя може да разчита на на приятелството и сътрудничеството на Франция, подчерта президентът, като добави, че ще разговаря с канцлера Ангела Меркел тази сутрин.

С тревога следим развитието на ситуацията в Мюнхен. Изразяваме съболезнования за дадените жертви на този терористичен акт, който ни потресе и възмути. Това пише в съболезнователни телеграми до федералния канцлер на Федерална република Германия Ангела Меркел и министър-председателя на провинция Бавария Хорст Зеехофер премиерът Бойко Борисов.

Той допълва, че българската държава е солидарна с народа и правителството на Германия – „наш най-близък съюзник и приятел“. „ И в този тежък момент, потвърждаваме решимостта си в общите ни усилия в борбата с тероризма“, допълва министър-председателят Бойко Борисов.

По-рано премиерът написа във Фейсбук:

Разговарях с генералния консул на страната ни в Мюнхен Антоанета Байчева във връзка с обстановката в града. Консулът ме увери, че поддържа връзка с официалните власти и към момента няма данни за пострадали български граждани при инцидентите. Телефонът за спешни случаи и информация относно събитията на ГК Мюнхен: 0049 172 888 10 56


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg