EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Терор в Брюксел:34 убити + 200 ранени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Терор в Брюксел:34 убити + 200 ранени

mail17:25 | 22.03.2016прегледи 2710 коментарикоментари 0


обновявана/

9.43 часа

Терористи нападнаха белгийската столица Брюксел. В 8.00 часа първо избухнаха две бомби в залата за заминаващи на летище „Завентем“. Очевидци съобщиха, че преди експлозиите е чута стрелба и арабска реч. Световните агенции предават за няколко загинали, има ранени. Информацията за жертви е потвърдена от говорителя на федералната полиция на Белгия. Все още не е ясна причината за взрива. Става въпрос за две експлозии, допълва „Ройтерс”. Взривовете са в зоната за изходящи полети. На пода има огромни парчета от падналия таван. Летището е затворено, а самолетите са с изключени двигатели. "Летището е затворено, а самолетите са с изключени двигатели", съобщи служител от "Завентем" пред местното издание "Льо Соар". Разпространени бяха и снимки от момента на експлозиите. На една от тях се вижда мястото на експлозията в една от залите за заминаващи на аеропорта. Силите на реда веднага започнаха да евакуират пътниците, които се намираха на летище "Завентем" в момента на експлозиите. Кадри на сайта на местната телевизия РТБФ показаха издигащ се дим от сградата на терминала, както и счупените й прозорци. Прекъснат е железопътният транспорт към летището, допълват от ТАСС.

Взривовете идват четири дни след залавянето на стоящия зад ноемврийските атентати в Париж Салах Абдеслам в белгийската столица.

Час след експлозията на летището избухна бомба в метрото. Експлозия прогърмя на метростанция “Маалбек". За момента се съобщава за най-малко 10 загинали. Метростанция “Маалбек” се намира в близост до европейските институции в Брюксел. Съобщава се също така за още една експлозия на метростанция “Шуман”, където се намира сградата на ЕК. Малко по-късно бе евакуирана и Централната сграда. Последиците След серията от кървави нападения животът в Брюксел постепенно замря. Затворени бяха всички музеи, училища и детски градини. Спряно бе движението на метрото и градския транспорт. Евакуирани са сградите на правителството и парламента. Сградите на европейските институции също са блокирани. За всички институции е обявен код „оранжев”.

13.20 часа

Белгийските власти потвърдиха  за 28 убити и 90 ранени при днешните координирани терористични нападения на летището и в метрото в Брюксел.
При атаката на летище "Завентем" са загинали 13 души, 35 са били ранени. При взрива в метростанция "Малбек" са загинали 15 души, ранените са 55, като много от тях са в критично състояние.
Белгийският премиер Шарл Мишел призова "повече от всякога всички към спокойствие и солидарност". Той съобщи, че по белгийските граници контролът е повишен, в Брюксел са извикани военни подкрепления.
Федералният прокурор Фредерик ван Льо съобщи, че един атентатор самоубиец се е взривил на столичното летище, в залата за заминаващи пътници. Службите гледат записите от метрото и летището, за да установят колко са били терористите. Предполага се, че вторият взрив на летището е дошъл от кола-бомба.

13.43 часа

Единайсет, а не 13, са загиналите при днешното самоубийствено терористично нападение на летището в Брюксел, съобщи министърът на здравеопазването Маги де Блок. Ранените от това нападение са 81, а не 35, потвърди министърът на правосъдието Кун Хенс.
При последвалата атака в метростанция "Малбек" досега се съобщава за 15 убити и 55 ранени. Много от ранените са в тежко състояние.
Според прокуратурата на аерогарата се е взривил един атентатор самоубиец. Според свидетели той е крещял на арабски, преди се самовзриви. Летище "Завентем" е затворено поне до утре сутринта. По непотвърдени данни куфар с незадействано взривно устройство е било намерен на аерогарата, а не автомобил-бомба.
Спрени са влаковете от и до Брюксел, не се движи градският транспорт. Белгийската столица е поставена отново в най-висока степен на тревога за терористичен удар. Мобилизирани са допълнителни военни, както и лекари, излъчват се призиви за кръводарители. Границите на страната са поставени под пълен контрол, издирват се терористи.

Терористичната групировка "Ислямска държава " е заявила, че е извършила атаките в града, съобщава ТАСС.

 

14.45 часа

Белгийската полиция е арестувала двама мъже, за които се смята, че са свързани с днешните терористични актове в столицата на страната, пише The Daily Mail. Двамата са били арестувани тази сутрин пред северната ЖП гара на Брюксел, намираща се на неколкостотин метра от метростанция „Малбек“. Полицията в момента издирва екстремисти, в случай, че готвят нови терористични актове. По улиците на Брюксел патрулират екипи на специалните служби.

14.58 часа

Десетки са убитите и стотина са пострадалите при днешните атентати на летището и в метрото в Брюксел. Данните се променят постоянно, но досега по официална информация загиналите са 26, а ранените - 126 души.
     По данни на телевизия Ве Ер Те убитите са 34, от които 14 на аерогарата и 20 на метростанция "Малбек". Общо 15 столични болници приемат ранените.
     Съобщава се за евакуация на АЕЦ "Тианж" - една от двете атомни централи в Белгия. Служителите в Брюксел са призовани да не напускат офисите си или да останат вкъщи. Децата в детските градини и училищата са поставени под охрана и не могат да напускат сградите.
     Равнището на терористична заплаха в цяла Белгия е повишено в максимална степен. Магазините в Брюксел затвориха, градският транспорт спря, влаковете не спират при преминаването си през града.
     Съветът по национална сигурност бе свикан на заседание. Границите на Белгия са поставени под пълен контрол, издирват се терористи.
     Прокуратурата потвърди, че днес са били извършени самоубийствени атентати. На летището мъж е участвал в престрелка, издавал е викове на арабски и се е самовзривил. В сградата на аерогарата са открити автомати "Калашников", съобщава се и за куфар с бомба, който не е бил взривен. В метрото взрив е бил задействан във вагон, докато влакът е напускал спирката.
     Прокуратурата призова медиите да не разпространяват никакви данни от следствието. Болниците търсят кръводарители. Към Брюксел се насочват допълнителни 225 военни, които да подкрепят около 800 свои колеги, разположени в града.

15.03 часа

Броят на загиналите при атаките в Брюксел достигна 34 души, предаде RTBF. В същото време, по последни данни ранените са 200 души.

15.33 часа

Трима заподозрени за терористичните актове в Белгия са граждани на Беларус, съобщи РИА Новости, позовавайки се на високопоставени служители в правоохранителните органи на Белгия.„Двама от заподозрените - Иван и Алексей Довбаш са родени в белоруската Гомелска област, а третият - Марат Юнусов е родом от Дагестан, но е получил белоруско гражданство преди няколко години“, заявил източникът. Той също така поясни, че Юнусов, освен белоруско гражданство, е имал и белгийско.

Живеещите в Белгия братя Иван и Алексей Довбаш отрекоха съпричастност. Това съобщи ексклузивно руското „Еврорадио". "Ако сме самобуийци, защо сме живи?! Ако сме терористи, защо не са ни арестували?, казва Иван Довбаш. Той заяви, че от 14 март ги подозират в тероризъм. Той и брат му Алексей сами се обърнали към белгийската полиция. "Те ни казаха, че нищо не им е известно и нямат претенции към нас", добавя Довбаш.

17.30 часа

Белгийската полиция издирва поне трима души, замесени в днешните атентати на летището и в метрото на Брюксел.
На снимка от летището се виждат трима мъже, вероятно от неевропейски произход. Предполага се, че единият от тях се е самовзривил, а другите двама са избягали. Полицията търси също и мъж, заложил бомбата във влака на метростанция "Малбек".
Край метростанцията преди час бе извършена специална операция. Резултатът е неизвестен до момента, тъй като следователите призоваха медиите да не съобщават най-новите данни от разследването.
По последни данни днес в атентатите загинаха 34 души, а 198 бяха ранени. Поне 17 от ранените са пострадали тежко.
От 17.00 ч. се възстановява движението на влаковете в Брюксел, но те няма да спират на спирките "Шуман" и летище "Завентем". Очаква се ограничено да бъде възстановено и движението на градския транспорт, спрян предиобед, непосредствено след атентатите.

 

20.50 часа

Белгийската полиция търси информация за един от заподозрените за атентата на брюкселското летище „Завентем“. Издирваният е един от тримата мъже, заснети от охранителните камери преди двойния самоубийствен атентат на международното летище. Той носи светло яке и светла риза. Предполага се, че той е успял да избяга, докато другите двама са се взривили.
Две от бомбите, които са експлодирали на летището в Брюксел, „вероятно“ са били активирани от камикадзета, а полицията издирва „активно“ трети заподозрян. Това заяви във вторник вечерта белгийският прокурор Фредерик ван Леу. „В момента на няколко места в Белгия се извършват обиски, а свидетелите са разпитвани“, допълни прокурорът.
Той посочи, че е твърде рано да се прави връзка между атентатите от 13 ноември в Париж и тези в Брюксел.
Белгийска медия обяви, че на летището „Завентем“ в Брюксел са открити нови взривни устройства. Според източник в полицията, районът е отцепен отново, а на мястото са пристигнали специалисти по експлозивите. По-рано белгийските власти потвърдиха, че на летището в Брюксел е намерено трето взривно устройство, което е било унищожено от силите за сигурност.
Белгийската полиция във вторник откри бомба и знамето на терористичната групировка „Ислямска държава“ по време на обиск на апартамент в Брюксел, извършен часове след смъртоносните атаки в белгийската столица, съобщиха прокурори.
„При обиските, които се проведоха в община Схарбек, бяха намерени взривно устройство, съдържащо пирони, наред с други неща“, каза федералният прокурор в изявление.
„Следователите също така откриха, химикали и знаме на „Ислямска държава“, се добавя в изявлението.
По последни данни 34 души са загинали, а над 200 са ранени при двата взрива на летището „Завентем“ и експлозията в метрото в центъра на Брюксел. Белгийските власти потвърдиха, че на летището е открит автомат „Калашников“, но засега няма данни дали загиналите и ранените имат рани от огнестрелно оръжие.        

снимки:интернет, twitter.com/EUPublicAffairs

източници:БТА,Би Би Си, БГНЕС, агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg