EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Термини & речник за дигиталната епоха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Термини & речник за дигиталната епоха

mail16:00 | 08.05.2015прегледи 2543 коментарикоментари 0


Всеки ден 315 милиона европейци ползват Интернет, за да четат новини, да гледат филми, да пазаруват или просто да поприказват с приятели. Технологиите променят нашия свят и отварят нови врати за растеж и заетост. На 6 май Европейската комисия ще представи стратегия за дигитален единен пазар и още на същия ден тя ще бъде обсъдена в комисията по промишленост на ЕП със заместник-председателя на Комисията Андрус Ансип. Представяме Ви някои от термините, които ще бъдат в центъра на дебата.

Големи масиви от данни (big data) – особено големи пакети от информация, които могат да включват например данни за извършени покупки или сигнали от навигационни системи. Европейската комисия отбелязва ред сложни въпроси около големите масиви от данни като собствеността върху тях и защитата на личните данни.

Компютърни услуги в облак (cloud computing) – данни, които се ползват, съхраняват или обработват на отдалечено разположени компютри, достъпни през Интернет. Предимствата включват удобство и често по-ниски разходи за потребителите, но има и рискове, свързани с евентуалното изтичане на данните.

Електронна търговия (e-commerce): покупко-продажба на стоки и услуги не във физическия магазин, а през Интернет. Според Комисията само 15% от потребителите пазаруват онлайн от други страни в ЕС, като едно от предизвикателствата са разходите за доставка.

Геоблокиране (Geo-blocking): практиката на някои компании да ограничават ползването от потребители от друга страна на определена услуга (често без обосновка) или да пренасочват трафика към местна страница с цени и продукти, различни от тези в други страни

Мрежова неутралност (Net neutrality): принципът, че интернет доставчиците трябва да третират всички сайтове и платформи по един и същи начин – например, да не блокират или да не забавят нарочно конкурентни уебсайтове или услуги. Депутатите гласуваха миналата година, за да включат принципа на мрежовата неутралност в телекомуникационния пакет, предложен от Комисията през 2013 г.

Роуминг (Roaming): възможността да останеш свързан чрез мобилно устройство и да провеждаш разговори, изпращаш и получаваш данни, когато си извън своята мрежа, най-често в друга страна. Депутатите искат да се премахнат таксите за роуминг.

Източник: Европейски парламент
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097